DRUŻYNA CZERWONYCH: Basia, Miłosz, Michał
Comber z jelenia w sosie własnym z pieczonymi ziemniakami i burakiem
Po 160 g/porcję combra z jelenia oliwa extra vergine lub olej do smażenia sól, pieprz czarny
Marynata do mięsa250-300 ml wina czerwonego wytrawnego 50 ml octu balsamicznego 2 posiekane ząbki czosnku 1 mała cebula 1 gałązka tymianku 1 gałązka rozmarynu 1 gałązka cząbru 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy
Składniki marynaty wymieszać w misce. Mięso włożyć do marynaty i odstawić na około 2 – 3 godziny. Po tym czasie wyjąć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem - obsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju rumieniąc z każdej strony. Następnie piec w piekarniku (temp. około 180C) ok. 11-12 min w zależności od wielkości kawałka mięsa i odstawić na bok, aby comber odpoczął.
Sos z czerwonego wina (do jelenia)
2 szalotki 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku w łupinie (lekko rozgnieciony) 1 gałązka rozmarynu 200 ml czerwonego wytrawnego wina 200 ml wywaru z jelenia (lub wywaru/sosu spod pieczeni) 100 ml marynaty, w której leżał comber liść laurowy, ziele angielskie cukier muscovado, pieprz czarny i sól – do smaku 30 g zimnego masła do zagęszczenia (opcjonalnie)
Szalotki posiekać, zarumienić na maśle. Dodać czosnek i zioła, zalać winem i odparować do 100 ml. Dolać wywar z jelenia i marynatę, gotować przez ok. 1 godziny na wolnym ogniu, tak, aby odparować ¾ objętości. Regularnie szumować. Sos przecedzić, doprawić cukrem, solą i pieprzem i - jeżeli sos nie ma odpowiednio gęstej konsystencji, zagęścić dodając zimne, pokrojone w kostkę masło, ostro przy tym mieszając trzepaczką. Nie gotować.
Ziemniaki4 ziemniaki w łupinach sól 300 ml oleju do smażenia świeże zioła
Ziemniaki wyszorować (pozostawić w łupinach) i ugotować w solonej wodzie, prawie do miękkości. Odcedzić, odparować, pokroić na ćwiartki i podsmażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Odcedzić, posolić. Włożyć na głęboką blachę, posypać ziołami i do czasu podania wstawić do nagrzanego piekarnika (ok. 90°C), aby nie ostygły.
Buraki 4 małe buraki sól 3 łyżki stopionego, klarowanego masła 1 gałązka świeżego tymianku cukier, sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z pomarańczy
Buraki ugotować do miękkości, odcedzić, odstawić do lekkiego przestygnięcia, a następnie obrać i pokroić w grubą kostkę. W sporym garnku rozgrzać sklarowane masło i podsmażyć w nim buraki dodając tymianek. Doprawić cukrem, solą, pieprzem, miodem i sokiem z pomarańczy.
Na talerzu ułożyć pokrojony w plastry comber, ziemniaki oraz buraki. Mięso polać sosem. Można posypać drobno posiekanymi świeżymi ziołami.