Comber jagnięcy pieczony z pistacjami, zapiekanka ziemniaczana, smażone pomidory
Składniki na 2 porcje:
1 comber jagnięcy z kostką 100 g niesolonych pistacji 500 g ziemniaków 300 ml śmietany 30% sól pieprz gałka muszkatołowa 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 mały seler 1 marchew 50 ml czerwonego, wytrawnego wina 2 gałązki czerwonych pomidorów koktajlowych 3 gałązki świeżego rozmarynu 200 ml sosu demiglass oliwa z oliwek do smażenia 50 g zimnego masła 2 łyżeczki musztardy 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na cienkie plastry. Wraz ze śmietaną zagotować, przyprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Włożyć małą gałązkę rozmarynu lub tymianku. Gotować do momentu, aż płyn zgęstnieje pod wpływem skrobi. Foremkę wysmarować masłem, natrzeć rozgniecionym ząbkiem czosnku, umieścić przygotowane ziemniaki, zapiekać w temp. 170 stopni do momentu silnego zrumienienia zapiekanki.
Comber oczyścić, skrawki przesmażyć na oliwie z dodatkiem posiekanej cebuli, selera i marchewki. Zalać czerwonym winem, odparować. Dodać sos demiglass, gotować do zredukowania płynu, zaciągnąć zimnym masłem.
Comber obsmażyć ze wszystkich stron, przyprawi sol, pieprzem, posmarować musztardą, obtoczyć w posiekanych pistacjach. Umieścić w piekarniku, w temp. 180 stopni i piec około 10 minut w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia mięsa.
Pomidory koktajlowe usmażyć na oliwie do momentu pęknięcia skóry. Przyprawić solą oraz odrobiną tymianku.
Prezentacja:
Comber pokroić na kotleciki z kostką. Podawać z zapiekanką i smażonymi pomidorami. Polać sosem demiglass.