Chips parmezanowy z wędzonym łososiem i jajkiem z pomarańczowym sosem holenderskim
Pomarańczowy sos holenderski
1 średnia, dojrzała pomarańcza
2 żółtka
100 g masła w temperaturze pokojowej
Pół łyżeczki białego octu winnego
Pół łyżeczki wody
Szczypta soli
Wyciskamy sok z pomarańczy, przecedzamy i redukujemy na wolnym ogniu do otrzymania ok. trzech łyżek.
Żółtka z octem i wodą zaczynamy ubijać trzepaczką balonową w misce nad gotującą się wodą. Gdy piana zacznie gęstnieć dodajemy po trochu pokrojone w małe kostki masło ciągle ubijając. Masa powinna być aksamitna. Na koniec, wciąż ubijając dodać ciepły sok z pomarańczy i dosolić do smaku.
Chips parmezanowy
Garstka startego parmezanu
Pół łyżeczki mąki pszennej
Parmezan wymieszać z mąką, wysypać cienką warstwę na papier do pieczenia i przy pomocy okrągłej obręczy (ausztechera) uformować koło. Zapiekać w temperaturze 190 stopni C do zarumienienia.
Trzy plastry wędzonego łososia zwinąć w ruloniki, ułożyć razem i przewiązać szczypiorkiem.
Przygotować jajko sadzone na maśle nadając kształt okręgu obręczą kulinarną.
Chips z parmezanu posmarować od spodu odrobiną sosu holenderskiego i ułożyć na talerzu. Na nim ustawić przygotowanego łososia, obok sadzone jajko. Sos holenderski rozlać na jajku. Łososia udekorować czarnym kawiorem, sos roztartymi w moździerzu suszonymi truskawkami z różowym pieprzem.
Źródło: TVN