Przegrzebki na kremowym makaronie w sosie winno-śmietanowym z suszonymi pomidorami
Składniki na 2 porcje:
6 przerzebków z muszlą 100 ml białego, wytrawnego wina 100 ml bulionu warzywnego lub drobiowy 50-100 ml śmietany 30% suszone pomidory w oleju dymka por sól i pieprz 100 g tagliatelle 50 ml oliwy z oliwek 50 g masła
Przygotowanie:
Pomidory suszone, dymkę i por pokroić w kostkę. Smażyć na oleju z suszonych pomidorów. Po 5 minutach zwiększyć ogień, wlać wino i bulion. Zredukować do połowy. Dodać śmietanę. Zredukować.
Makaron ugotować al dente. Odcedzić makaron i dodać do sosu. Szybko wymieszać. Przegrzebki usmażyć na gorącej oliwie z dodatkiem masła.
Prezentacja:
Tagliatelle serwować w muszli, na wierzchu ułożyć przegrzebki. Polać sosem.
podziel się: