Pierś z kurczaka faszerowana podrobami i morelami, sałatka z cykorii, rzodkiewki, papryki i szpinaku
Składniki na 2 porcje:
2 piersi z kurczaka podroby z kurczaka: wątróbka, żołądek, serce 5-6 moreli 1 papryczka chili papryka ostra mielona papryka słodka mielona sól pieprz 200 ml oliwy z oliwek olej do smażenia 1 cykoria czerwona pęczek rzodkiewki z liśćmi 1 pęczek szpinaku 1 papryka żółta
Sos:
120 ml oliwy z oliwek 60 ml octu winnego 30 ml miodu sól pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temp. Morele przekroić na pół, usunąć pestki, usmażyć do miękkości na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Dodać drobno pokrojone podroby. Przyprawić solą, pieprzem i posiekaną chili. W piersi kurczaka zrobić kieszonkę i wypełnić ją podrobami z morelami. Doprawić solą, pieprzem, papryka ostrą i słodką. Usmażyć na oleju, aż do uzyskania złotego koloru i chrupiącej skórki. Włożyć do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na 18-25 min.
Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć przekrojoną na pół cykorię i paprykę. Odsączyć tłuszcz. Usmażyć liście rzodkiewki i szpinak. Pokroić rzodkiewki w cienkie plasterki.
Przygotować sos: oliwę z oliwek , ocet winny, miód, sól i pieprz wymieszać. Polać warzywa, wymieszać .
Prezetacja:
Pierś z kurczaka pokroić na grube plastry, ułożyć na talerzu. Podawać z warzywami.