Charles Daigneaut: Pierś z kurczaka faszerowana podrobami i morelami, sałatka z cykorii, rzodkiewki, papryki i szpinaku

Charles Daigneaut: Pierś z kurczaka faszerowana podrobami i morelami,  sałatka z cykorii, rzodkiewki, papryki i szpinaku
Charles Daigneaut: Pierś z kurczaka faszerowana podrobami i morelami, sałatka z cykorii, rzodkiewki, papryki i szpinaku

Pierś z kurczaka faszerowana podrobami i morelami, sałatka z cykorii, rzodkiewki, papryki i szpinaku

Składniki na 2 porcje:

2 piersi z kurczaka podroby z kurczaka: wątróbka, żołądek, serce 5-6 moreli 1 papryczka chili papryka ostra mielona papryka słodka mielona sól pieprz 200 ml oliwy z oliwek olej do smażenia 1 cykoria czerwona pęczek rzodkiewki z liśćmi 1 pęczek szpinaku 1 papryka żółta

Sos:

120 ml oliwy z oliwek 60 ml octu winnego 30 ml miodu sól pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temp. Morele przekroić na pół, usunąć pestki, usmażyć do miękkości na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Dodać drobno pokrojone podroby. Przyprawić solą, pieprzem i posiekaną chili. W piersi kurczaka zrobić kieszonkę i wypełnić ją podrobami z morelami. Doprawić solą, pieprzem, papryka ostrą i słodką. Usmażyć na oleju, aż do uzyskania złotego koloru i chrupiącej skórki. Włożyć do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na 18-25 min.

Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć przekrojoną na pół cykorię i paprykę. Odsączyć tłuszcz. Usmażyć liście rzodkiewki i szpinak. Pokroić rzodkiewki w cienkie plasterki.

Przygotować sos: oliwę z oliwek , ocet winny, miód, sól i pieprz wymieszać. Polać warzywa, wymieszać .

Prezetacja:

Pierś z kurczaka pokroić na grube plastry, ułożyć na talerzu. Podawać z warzywami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości