Zupa rybna z warzywnym spaghetti, parmezanem i chipsami z liści rzodkiewki
Składniki:5 główek krewetek 1 szkielet z głową (np.dorady) 1 dojrzały pomidor Skórka z 1 cytryny pęczek łodyg z naci pietruszki głąb z 1 brokuła 2-3 gniazda papryczki chili końcówka cukinii 100 ml białego wytrawnego wina ok. 6 szt. zdrewniałych części szparagów skóra i tłuszcz z kurczaka 1 łyżka śmietany 36% masło liście z pęczka rzodkiewki skórka parmezanu 500 ml wody przyprawy: kurkuma, chili ostre, chili słodkie, sól, pieprz
Przygotowanie:
Z głowy ryby wyciąć skrzela i wyrzucić. Do garnka z wodą włożyć głowy krewetek i ryby, kilka liści rzodkiewki, łodygi natki pietruszki, skórkę z cytryny, szczyptę chili. Odciąć pień brokułu i odłożyć, resztę włożyć do garnka. Po 15 min gotowania wyciągnąć głowę ryby, wyciąć całe możliwe mięso i włoży głowę z powrotem do wywaru, gotować dalej.
Na patelni roztopić tłuszcz z kurczaka, smażyć na nim dojrzałego pomidora, rozdrobnić widelcem, przyprawić solą, pieprzem, papryką ostrą, słodką i kurkumą. Po odparowaniu włożyć pomidora do wywaru.
Główny pień brokułu pokroić na cieniutkie paseczki - jak makaron- obieraczką do warzyw. Obrać końcówki szparagów i zblanszować we wrzątku z dodatkiem łyżeczki masła. Pokroić je w ten sam sposób, jak brokuła.
Pokroić skórę z kurczaka na drobne paseczki i podsmażyć na tłuszczu.
Podsmażyć na maśle liście z rzodkiewki, tak, aby uzyskać z nich chipsy.
W garnku zredukować 100 ml białego wina, przez ok 7 min. Wywar rybny przecedzić i wlać do zredukowanego wina. Dodać łyżkę śmietany i wymieszać. Gotować ok 7 min. Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą, słodką i kurkumą.
Prezentacja:
Na talerz wyłożyć makaron warzywny, udekorować pomidorami i chili, na wierzch nałożyć chipsy z liści rzodkiewki. Podlać delikatnie po brzegu talerza zupą, dodać ugotowane mięso z ryby i usmażone paseczki ze skóry kurczaka. Posypać startym parmezanem.