Charles Daigneault: Zapiekanka z wołowiny, kukurydzy, purée ziemniaczanego i sera gruyere

Charles Daigneault: Zapiekanka z wołowiny, kukurydzy, purée ziemniaczanego i sera gruyere
Charles Daigneault: Zapiekanka z wołowiny, kukurydzy, purée ziemniaczanego i sera gruyere

Zapiekanka z wołowiny, kukurydzy, purée ziemniaczanego i sera gruyere

Składniki:

3 ziemniaki 1 duża marchew 1 pietruszka 4 bataty 1 pęczek natki pietruszki 100 g sera gruyere 2 ząbki czosnku 50 g masła 100 ml mleka 400 g mielonego mięsa wołoweg 1 cebula 20 g suszonych grzybów Sos Worcestershire do smaku Kukurydza w słodkiej śmietanie (puszka) Keczup Warzywa do przybrania

Charles Daigneault: Homar! Tego nie mogłem zepsuć!

Charles Daigneault: Homar! Tego nie mogłem zepsuć!

Przygotowanie:

Suszone grzyby namoczyć.

Warzywa obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oliwie z oliwy z masłem. Przed końcem smażenia podać pokrojony drobno czosnek. Następnie odsączyć z tłuszczu i odstawić na bok.

Mięso usmażyć. Odlać z niego sok i dodać cebulę, doprawić sosem, solą, pieprzem i dodać namoczone wcześniej grzyby. Wszystko razem usmażyć.

Ugotowane wcześniej warzywa zblendować, wymieszać z masłem, mlekiem, solą i pieprzem.

Osobno usmażyć kukurydzę ze śmietaną. 1/3 kukurydzy rozgnieść widelcem.

W foremce, od dołu, po kolei ułożyć mięso, kukurydzę, ziemniaki i wszystko posypać startym serem gruyere.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12 min. Następnie włączyć opcje grillowania, zmienić temperaturę na 240 stopni i pozostawić do momentu, aż ziemniaki i ser staną się chrupkie. Wszystko posypać posiekana natką pietruszki. Serwować z keczupem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości