Charles Daigneault: Tażin z kulkami rybnymi i kulkami z kurczaka, ziemniaki, pomidor, migdały

Beata Śniechowska_ (1).jpg
Beata Śniechowska_ (1).jpg

Tażin z kulkami rybnymi i kulkami z kurczaka, ziemniaki, pomidor, migdały

Składniki:

Karmazyn atlantycki (z franc. Rascasse) Kurczak 1 czerwona papryka 3 ziemniaki garść fioletowych oliwek 1 pomidor garść migdałów obranych ze skórki 1 pęczek świeżej kolendry 1 łyżeczka kuminu Oliwa z oliwek Sól i pieprz

Przygotowanie:

Obrane i oczyszczone mięso kurczaka drobno posiekać. Tak samo postąpić z rybą. Kurczaka wymieszać z posiekanymi migdałami, kuminem, solą i pieprzem oraz uformować pulpety. Rybę przyprawić kolendrą, solą i pieprzem i również uformować pulpety.

Na rozgrzanej w tażin oliwie podsmażyć każde mięso i odłożyć na talerz. Na tej samej oliwie podsmażyć pokrojone w talarki ziemniaki oraz cząstki pomidora. Po kilku minutach podlać wodą, dodać pulpety, oliwki, pokrojoną paprykę i gotować do momentu, aż ziemniaki zmiękną.

podziel się:

Pozostałe wiadomości