Charles Daigneault: Suflet czekoladowy z papryczką jalapeno

Charles Daigneault_-Edit.jpg
Charles Daigneault_-Edit.jpg

Suflet czekoladowy z papryczką jalapeno

Składniki:

2 jaja 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej ¾ łyżki cukru ½ papryczki jalapeno 25 g masła

Czekoladę włożyć do kąpieli wodnej. Cały czas mieszać. Foremki wysmarować masłem i obsypać cukrem(nadmiar cukru wysypać). Czekoladę zdjąć z kąpieli wodnej. Wymieszać z 25 g masła do momentu rozpuszczenia.

Papryczkę jalapeno obrać ze skórki, usunąć pestki, drobno pokroić i rozgnieść nożem.

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać ¾ łyżki cukru, jalapeno i czekoladę, a następnie wymieszać. Białka ubić na delikatną pianę. Jedną łyżkę piany dodać do czekolady, resztę mocno ubić i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Wlać do foremki na ¾ wysokości i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 12 min.

podziel się:

Pozostałe wiadomości