Charles Daigneault: Policzki cielęce, sos śmietanowy z natką pietruszki i szałwią

CHARLES DAIGNEAULT_ (4).jpg
CHARLES DAIGNEAULT_ (4).jpg

Policzki cielęce, sos śmietanowy z natką pietruszki i szałwią

Składniki na 2 porcje:

2-3 policzki cielęce

2 cebule

4 + 1 marchwie

1 por

1 seler

1 pasternak 60 g + 50 g masła oliwa z oliwek do smażenia

100 ml białego, wytrawnego wina

1 duży liść laurowy

Kilka gałązek szałwii

2 pęczki natki pietruszki

4 ziemniaki

2 ząbki czosnku po 1 papryce czerwonej, żółtej i zielonej

1 ogórek świeży

pęczek rzodkiewki

1 duży pomidor 1 mały pęczek dymki

125 g śmietany 30%

4 łyżki oliwy extra vergine

2 łyżki octu winny sól pieprz

Na głębokiej patelni obsmażyć policzki na oliwie, doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojone w kostkę: marchew, jedną cebulę, ½ pora, seler, pasternak. Smażyć przez 5 min dodając do oliwy 60 g masła. Wlać 100 ml białego wina i odparować. Pora związać z natką pietruszki i szałwią, włożyć do rondla. Dodać liść laurowy, przyprawić solą i pieprzem. Zalać 1 litrem wody i gotować, aż mięso będzie miękkie.

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, smażyć na patelni na oliwie z masłem, do zrumienienia. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną cebulę, czosnek, sól i pieprz. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Paprykę, ogórek, marchewkę i rzodkiewkę pokroić w kostkę. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Dymkę posiekać. Całość wymieszać, polać sosem vinaigrette, sporządzonym z oliwy extra vergine, octu winnego, soli i pieprzu.

Przygotować sos do policzków: do 250 ml wywaru dodać posiekaną natkę pietruszki, 2 liście szałwii, wymieszać i zredukować do połowy objętości. Dodać śmietanę, ponownie zredukować do połowy. Przed podaniem doprawić solą i pieprzem.

Policzki wyjąć z wywaru, pokroić w plastry, wyłożyć na talerz, polać sosem. Z boku nałożyć ziemniaki, i sałatkę. Dekorować świeżymi ziołami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości