Charles Daigneault: Placki ziemniaczane z warzywnym gulaszem

Charles Daigneault: Placki ziemniaczane z warzywnym gulaszem
Charles Daigneault: Placki ziemniaczane z warzywnym gulaszem

Placki ziemniaczane z warzywnym gulaszem

Składniki na 3 porcje:

3 duże ziemniaki 65 ml śmietany 18% 1 jajko sól, pieprz

Gulasz warzywny :

po 1 papryce czerwonej, zielonej i żółtej 1 marchewka czerwona cebula 1 pomidor 1 bakłażan 1 mały ząbek czosnku ½ małego zielonego chili 2 łyżki śmietany 18% lub 30% sól, pieprz ½ puszki pomidorów pelati (lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego) natka pietruszki kilka gałązek świeżej bazylii słodka i ostra papryka olej lub oliwa ze smażenia 50 g masła

Ania Starmach: Lepienie pierogów to tylko wydaje się proste

Ania Starmach: Lepienie pierogów to tylko wydaje się proste.

Ziemniaki obrać, umyć i zetrze na dużej tarce. Dodać śmietanę. Masę odłożyć na 20 minut. W tym czasie pokroić w kostkę wszystkie warzywa na gulasz i smażyć na oleju z masłem: najpierw marchew i cebulę, następnie czosnek, pod koniec dodać bazylię i natkę pietruszki.

Ziemniaki odcisnąć. Wymieszać z solą, pieprzem i jajkiem. Placki smażyć na rozgrzanym oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym.

Do warzyw dodać sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę, oraz pomidory w puszce. Chwilę gotować, pod koniec dodać śmietanę.

Prezentacja:

Placki ułożyć na talerzu, polać gulaszem warzywnym, dekorować świeżą bazylią i natką pietruszki.

podziel się:

Pozostałe wiadomości