Placki ziemniaczane z warzywnym gulaszem
Składniki na 3 porcje:
3 duże ziemniaki 65 ml śmietany 18% 1 jajko sól, pieprz
Gulasz warzywny :
po 1 papryce czerwonej, zielonej i żółtej 1 marchewka czerwona cebula 1 pomidor 1 bakłażan 1 mały ząbek czosnku ½ małego zielonego chili 2 łyżki śmietany 18% lub 30% sól, pieprz ½ puszki pomidorów pelati (lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego) natka pietruszki kilka gałązek świeżej bazylii słodka i ostra papryka olej lub oliwa ze smażenia 50 g masła
Ania Starmach: Lepienie pierogów to tylko wydaje się proste.
Ziemniaki obrać, umyć i zetrze na dużej tarce. Dodać śmietanę. Masę odłożyć na 20 minut. W tym czasie pokroić w kostkę wszystkie warzywa na gulasz i smażyć na oleju z masłem: najpierw marchew i cebulę, następnie czosnek, pod koniec dodać bazylię i natkę pietruszki.
Ziemniaki odcisnąć. Wymieszać z solą, pieprzem i jajkiem. Placki smażyć na rozgrzanym oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym.
Do warzyw dodać sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę, oraz pomidory w puszce. Chwilę gotować, pod koniec dodać śmietanę.
Prezentacja:
Placki ułożyć na talerzu, polać gulaszem warzywnym, dekorować świeżą bazylią i natką pietruszki.