Charles Daigneault: Filet z łososia, krewetki, sałatka z selera naciowego, cukinii i pomidora, sos winno-krewetkowy

Charles Daigneault_.jpg
Charles Daigneault_.jpg

Filet z łososia, krewetki, sałatka z selera naciowego, cukinii i pomidora, sos winno-krewetkowy

Składniki:

1 por 2 duże marchewki 1 cebula pęczek zielonych szparagów 1 pasternak 1 seler Seler naciowy 1 pomidor 1 cukinia Papryka ostra, sól pieprz, pęczek świeżej bazylii 1 filet z łososia 4 krewetki 1 cytryna 1 limonka wytrawne białe wino 2 łyżki śmietany 36% masło i oliwa do smażenia

Białą części pora, pokrojony pasternak, marchew, seler, seler naciowy oraz cebulę podsmażyć na oliwie i maśle, włożyć głowę i skorupę z ogona krewetek – smażyć razem ok 8 min. na dużym ogniu. Dolać 1,5 szklanki białego wina. Zdeglasować. Redukować przez około 7 min. Dolać litr wody i gotować, przez około 35 min bez przykrywki.

Marchew, seler naciowy, cukinię, pomidor bez skóry i bez pestek pokroić w kostkę. Smażyć najpierw marchew z selerem naciowym przez 7 minut, dodać cukinię, pod koniec dodać pomidora. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.

Krewetki oczyścić , w miseczce doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą, odrobiną oliwy z oliwek i sokiem z cytryny, zamarynować.

Przyrządzić sos: do rondelka wlać 1 szklankę wywaru i zredukować, dodać śmietanę, zredukować do połowy objętości. Przed podaniem doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Wywar zdjąć z ognia, włożyć filet z łososia i zanurzyć go w wywarze, odsuwając warzywa na bok, tak, żeby nie leżał na nich. Każdą stronę trzymać po 7 min.

W międzyczasie na maśle usmażyć krewetki.

Wyłożyć na talerz łososia, polać sosem łososia. Dołożyć sałatkę i krewetki.

podziel się:

Pozostałe wiadomości