Bednarek Paweł: Pierożki wonton nadziewane mięsem kaczki

Bednarek Paweł: Pierożki wonton nadziewane mięsem kaczki
Bednarek Paweł: Pierożki wonton nadziewane mięsem kaczki

Pierożki wonton nadziewane mięsem kaczki, sos orzechowy, blanszowany szpinak

Składniki na 2-3 porcje

Ciasto:

2 szklanki maki 1/2 łyżeczki soli 1/3 szklanki wody (lub więcej jeśli potrzeba)

Farsz:

2 piersi kaczki 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego ok 5 cm świeżego imbiru 4 duże ząbki czosnku ½ pęczka dymki ½ pęczka kolendry 1 łyżeczka octu ryżowego 2 łyżeczki chińskiego oleju sezamowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej duża szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu szczypta soli pieprz czarny

Blanszowany szpinak:

250 g świeżego młodego szpinaku 1 łyżka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka prażonego sezamu 1 łyżeczka chińskiego oleju sezamowego

Sos orzechowy:

1/3 szklanki masła orzechowego gładkiego 1 duża szczypta suszonych płatków chili 2 łyżeczki sosu sojowego 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli (lub więcej, jeśli nie zawiera jej masło orzechowe) 1/4 szklanki wody

Wodę do ciasta wymieszać z solą, mąkę przesiać do miski, zrobić zagłębienie i wlać słoną wodę. Wyrobić ciasto i odstawić na około 30 min.

Zdjąć skórę z piersi kaczki (zachować do innego dania jako okrasę, można zamrozić). Mięso pokroić na niewielkie kawałki. Zioła posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę a imbir zetrzeć a tarce. Dodać pozostałe składniki na farsz i dokładnie wymieszać.

Składniki na sos do szpinaku wymieszać. Zagotować wodę z odrobiną soli, włożyć szpinak i blanszować około 1 minuty. Natychmiast przełożyć do miski z lodem, aby przerwać proces gotowania i zachować kolor. Odsączyć, delikatnie odcisnąć i włożyć do miski, wymieszać z sosem.

W niewielkim rondlu doprowadzić wodę na sos orzechowy do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać kolejne składniki, mieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Znów doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.

Przygotowane wcześniej ciasto rozłożyć na około 6 równych porcji, przecisnąć przez praskę do makaronu zaczynając od najszerszego do najcieńszego ustawienia, oprószając mąką ziemniaczaną w razie potrzeby. Można również ciasto cienko rozwałkować przy pomocy wałka. Wycinać na cienkim cieście kwadraty o boku ok 8 cm, włożyć łyżeczkę farszu i mokrym palcem przejechać po krawędziach ciasta. Zlepiać niewielkie sakiewki i odkładać na talerz oprószony mąką ziemniaczaną.

Do gorącego oleju w woku (można to sprawdzić bambusową pałeczką - jeśli pojawią się bąbelki, temperatura jest wystarczająco wysoka) wrzucić pierogi i po ok. 1-2 min. wyciągnąć cedzakiem. Układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.

Prezentacja:

Na talerz wylać sos orzechowy, na nim ustawić pierożki, dekorować kolendrą i szpinakiem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości