Carpaccio z kaczki na gołąbkach z botwiny, kaszy jęczmiennej i żurawiny w sosie chrzanowym
Składniki:
pierś z kaczki ok. 125 ml kremu balsamicznego 500 ml wody 2 łyżki miodu 3 ząbki czosnku 4-5 gałązek tymianku sól liście botwiny 1 woreczek kaszy jęczmiennej 2 szalotki garść suszonej żurawiny łyżka stołowa masła łyżka stołowa chrzanu tartego 50 ml śmietanki 30 % roszponka (do dekoracji) sól, pieprz kolorowy, pieprz biały
Do garnka wlać zimną wodę, krem balsamiczny, 3 ząbki czosnku, tymianek, miód, szczyptę soli, wszystko wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i włożyć do gorącej marynaty obraną ze skóry pierś z kaczki. Zostawić w gorącej marynacie na minimum 45 minut aż się zetnie. Posiekać szalotkę, podsmażyć na łyżce klarowanego masła. Kaszę jęczmienną włożyć do garnka z zimną, osoloną wodą i lekko podgotować. Następnie wymieszać kaszę z podsmażoną szalotką, garścią żurawiny, doprawić solą i kolorowym pieprzem. Na liściach botwiny układać farsz i zwijać „mini-gołąbki”. Układać je na dnie garnka z grubym dnem, podlać odrobiną wody (woda nie powinna przykrywać w całości gołąbków), dodać łyżkę stołową masła i dusić ok. 15minut. Pod koniec, dodać łyżkę chrzanu i wmieszać słodką śmietankę. Sos chrzanowy przyprawić solą i białym pieprzem. Pierś z kaczki sprawdzić poprzez dotyk palcem, gdy stanie się twardsza, pokroić na cienkie plasterki i zostawić na parę minut w ciepłym miejscu, żeby mięso „odpoczęło”. Na talerzu ułożyć gołąbki oraz carpaccio z kaczki, polać sosem chrzanowym i udekorować roszponką.