Zapiekanka warzywna na salsie z pomidorów, sos krewetkowy
Składniki:
1 łodyga brokuła kilka końcówek szparagów 2 bardzo dojrzałe pomidory skrawki czerwonej papryki chili, pestki chili tłuszcz z kurczaka obierki ziemniaków końcówki 1 cukinii 5 głów krewetek masło śmietana 36% łupiny z 1 cebuli głowa i szkielet dorady łodygi natki pietruszki 200 ml białego, wytrawnego wina Sól, pieprz, kurkuma, bazylia
Łodygę brokuła pokroić w kostkę i gotować w osolonej wodzie przez 8 min. Do drugiego garnka włożyć podsmażone na maśle głowy krewetek, szkielet i głowę dorady, przypalone w ogniu łupiny cebuli, łodygi natki pietruszki i gotować około 20 min. Wszystko doprawić kurkumą i solą.
Zblendować 1 pomidora i chili, przecedzić przez sito i smażyć na maśle pozostałym po usmażonych głowach krewetek. Zredukować o 1/3.
Szparagi obrać, pokroić w 1 cm kostkę, blanszować w wywarze rybnym ok. 2-3 min., następnie zahartować w zimnej wodzie. Z brokułów zrobić puree: dodać masło, śmietanę, sól, pieprz i bazylię do smaku.
W foremce do zapiekania ułożyć na dnie: 1 plaster pomidora o grubości ok. 1 cm (przyprawionego solą, pieprzem i tymiankiem), następnie puree brokułowe, podduszone na maśle białe i zielone szparagi. Wszystko zalać śmietaną i zapiekać 10 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C.
Na kurzym tłuszczu podsmażyć pokrojone w julienne obierki ziemniaka, cukinii i ułożyć na warzywnej zapiekance.
W rondelku zredukować białe wino o połowę, wlać bulion rybny, gotować razem 5-10 min. Pod koniec dodać śmietanę, ściągnąć z ognia, zagęścić zimnym masłem.
Na talerzu ułożyć zapiekankę warzywną i podawać z pikantną salsą pomidorową oraz sosem z krewetek.
Całość posypać usmażonymi i chrupiącymi skórkami ziemniaka.