Beata Śniechowska: Tażin z kurczaka w szarmuli, cukinia, oliwki, kiszona cytryna

Charles Daigneault_ (1).jpg
Charles Daigneault_ (1).jpg

Tażin z kurczaka w szarmuli, cukinia, oliwki, kiszona cytryna

Składniki na marynatę szarmula:

1 pęczek świeżej kolendry 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki ostrej papryczki chilli w proszku 1 łyżeczka mielonego kuminu Sok i starta skórka z 1/2 cytryny oliwa sól, pieprz (do smaku)

Do miseczki włożyć bardzo drobno posiekaną kolendrę, czosnek przeciśnięty przez praskę i pozostałe składniki marynaty, wymieszać dokładnie z oliwą. Ilość oliwy zależy od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać (płynną czy bardziej w postaci pasty).

Pozostałe składniki:

nóżka i pierś z kurczaka garść fioletowych oliwek 1 duża cebula 2 młode cukinie 3 łyżki oleju roślinnego 3-4 łyżki oliwy z oliwek 2-3 dojrzałe, słodkie pomidory 2 łyżki natki pietruszki 1 kiszona cytryna

Nogę i pierś z kurczaka zamarynować dokładnie w szarmuli. Rozgrzać tażin, wlać na spód olej roślinny, podsmażyć w nim cebulę, po 2-3 minutach położyć nogę z kurczaka zamarynowanego w cebuli, a po ok. 10 minutach dopiero dołożyć pierś. Do tażina wlać sok wyciśnięty z 2-3 dojrzałych pomidorów lub 100ml wody. Zamknąć pokrywą tażin i dusić pod przykryciem 45 minut, obracając kurczaka od czasu do czasu i podlewając mięso powstałym sosem. Gdy sos zbyt mocno się zredukuje można dodać odrobinę wody. Następnie dodać pokrojone w batonnets (słupki) cukinie i nadal dusić aż zmiękną (ok. 15 – 20 minut). Na samym końcu dodać garść fioletowych oliwek, pokrojoną w paski skórkę z kiszonej cytryny, posypać natką pietruszki i polać oliwa z oliwek.

podziel się:

Pozostałe wiadomości