Beata Śniechowska: Rolada z kurczaka z musem z wątróbki drobiowej i ziół

Beata Śniechowska: Rolada z kurczaka z musem z wątróbki drobiowej i ziół
Beata Śniechowska: Rolada z kurczaka z musem z wątróbki drobiowej i ziół

Rolada z kurczaka z musem z wątróbki drobiowej i ziół, sałatka ze smażonego szpinaku, suszonych pomidorów i grillowanej papryki, sos winegret z morelami

Składniki na 2 porcje: 2 pojedyncze piersi z kurczaka mięso z 2 podudzi kurczaka wątróbka drobiowa 1 pęczek szpinaku świeża kolendra świeży rozmaryn świeży tymianek natka pietruszki 1duże lub 2 małe jajka 50 g sera Gruyere sól pieprz 2 pomidory 1 łyżka cukru 2 ząbki czosnku 1-2 żółte papryki 200 ml oliwy extra vergineWinegret: 4 morele 5 łyżek octu winnego 5 łyżek oliwy z oliwek 1 chili bez pestek 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Przygotować farsz: zmiksować mięso z podudzia, wątróbkę, zioła (kolendra, rozmaryn, tymianek, pietruszkę) i ½ pęczka szpinaku na gładką masę. Dodać jajko i starty ser, sól i pieprz.

Pierś kurczaka rozciąć na duży płat lub naciąć głęboką kieszeń, faszerować musem. Zawinąć w roladę, zawinąć w folię spożywczą, docisnąć i ciasno związać końcówki. Włożyć do garnka z wrzącą wodą i gotować na małym ogniu 20 min.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skory, usunąć gniazda nasienne i przyprawić cukrem i solą. Pozostawić na 10 min, aż puszczą sok. Osączyć, przyprawić solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i tymiankiem. Suszyć w piekarniku z termoobiegiem w temp. 90 stopni przez 40-45 min. Pokroić w małą kostkę.

Do rondelka włożyć morele, cukier, chili, ocet winny i odrobinę wody. Gotować do momentu, aż morele zmiękną. Odcedzić na sicie, płyn połączyć z oliwą.

Paprykę oblać oliwą z oliwek i grillować w temp. 220 stopni przez 15 min. Po upływie tego czasu włożyć do woreczka żeby się zaparzyła. Następnie ściągnąć skórkę i zamarynować w przygotowanym wcześniej morelowym sosie winegret. Przed podaniem pokroić w kostkę.

Osuszone liście szpinaku smażyć na gorącej oliwie kilka sekund i wyciągnąć na ręcznik papierowy do odsączenia.

Prezentacja:

Na talerzu ułożyć sałatkę z pomidorów, papryki i szpinaku. Roladę pokroić w grube plastry i położyć na warzywach. Dekorować świeżymi ziołami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości