Beata Śniechowska: Puree ziemniaczano - selerowe, grilowana sałata rzymska, smażony boczek i sos maślanowo - cytrynowy

Beata Śniechowska: Puree ziemniaczano - selerowe,  grilowana sałata rzymska,  smażony boczek i sos maślanowo - cytrynowy
Beata Śniechowska: Puree ziemniaczano - selerowe, grilowana sałata rzymska, smażony boczek i sos maślanowo - cytrynowy

Puree ziemniaczano - selerowe, grilowana sałata rzymska, smażony boczek i sos maślanowo - cytrynowy

Składniki na 3 porcje:

3 duże ziemniaki ¼ dużego selera 1 sałata rzymska

k. 100 ml białego wina wytrawnego

3 posiekane szalotki

150 ml klarowanego masła

3 żółtka

sok z 1/2 cytryny

świeżo mielony biały pieprz

sól morska

1/2 łyżeczki cukru

500 ml mleka 3 plastry surowego boczku 3 duże dymki gałązka pomidorów koktajlowych 2 gałązki tymianku gałka muszkatołowa świeże liście szałwii

Michel Moran: Ziemniak jest królem!

Michel Moran: Ziemniak jest królem!

W mleku ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki i seler. Dodać świeże gałązki tymianku i szałwii oraz sól.

Na patelnię wlać białe wino, dodać szalotki oraz doprawić solą, pieprzem i cukrem. Całość zagotować, zredukować ok. 1/3 objętości i odstawić z palnika. W rondelku podgrzać klarowane masło . Gdy się rozpuści ściągąć z ognia. Żółtka zmieszać w metalowej misce z sokiem z cytryny i postwawić kąpiel wodną. Cały czas ubijając wlewać przez sito ciepłe białe wino (nie może być gorące). Gdy sos zacznie gęstnieć dodać klarowane masło i wymieszać wszystko szpatułką. W razie potrzeby ponownie doprawić solą i pieprzem.

Na patelni grillować boczek. Następnie położyć na nim serce sałaty rzymskiej uprzednio skropionej cytryną. Grillować z każdej strony ok. 30 s. Następnie ułożyć na talerzu.

Pomidory koktajlowe oraz dymkę grillować na tej samej patelni ok. 30 s. Wyłożyć na talerz.

Gdy ziemniaki i seler będą już miękkie, przecisnąć przez praskę i zrobić purée. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej, starty parmezan, poszatkowaną szałwię, tymianek i pieprz.

Prezentacja:

Przy pomocy metalowych obręczy ułożyć na sałacie rzymskiej purée selerowo-ziemniaczane. Polać sosem. Dekorować chrupiącym boczkiem, grillowanymi pomidorkami koktajlowymi i dymką.

podziel się:

Pozostałe wiadomości