Beata Śniechowska: Polędwiczki wieprzowe w ziołach z kuskusem, pieczonymi warzywami i serem halloumi”

Beata Śniechowska_ (2).jpg
Beata Śniechowska_ (2).jpg

Polędwiczki wieprzowe w ziołach z kuskusem, pieczonymi warzywami i serem halloumi

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa (ok 700 g) 3-4 gałązki świeżego rozmarynu 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek świeżej mięty ½ opak. kuskus kawałek sera halloumi 1 granat masło klarowane do smażenia papryka: żółta, czerwona i zielona 1 bakłażan Przyprawy: tymianek, suszone pomidory z bazylią, cząmber, sól i pieprz Oliwa z oliwek bulion do gotowania kuskus (opcjonalnie) 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny

Papryki (3 sztuki) polać oliwą z oliwek, przyprawić solą i piec w piekarniku w temperaturze 220°C ok 15 min. Po tym czasie zawinąć w folię, zaparzyć i zdjąć skóry. Pokroić w kostkę.

Przyrządzić oliwę smakową: nać pietruszki zblanszować w wrzątku, zahartować w wodzie z lodem, zmiksować z oliwą z oliwek, przecedzić przez sitko, dodać sól do smaku i suszone pomidory z bazylią. Do oliwy smakowej włożyć paprykę oraz pokrojony w plastry ser halloumi.

Bakłażana rozkroić na pół, polać oliwą z oliwek (około 25 ml), przyprawić tymiankiem, cząbrem, zawinąć w folię aluminiową, piec przez ok 25 min. w piekarniku w temperaturze ok 200°C. Gdy bakłażan będzie upieczony, wyciągnąć z folii aluminiowej, odsączyć nadmiar oliwy na ręczniku papierowym, a oliwę bakłażanową, która została po pieczeniu w folii aluminiowej odlać do osobnej miseczki.

Zagotować wodę lub bulion, zalać kuskus, miskę zawinąć w folię aluminiową, odstawić. Po okolo 10 minutach polać oliwą bakłażanową, dodać odrobinę octu winnego (lub soku z cytryny), sól, owoce granatu, listki mięty, papryki kolorowe podsmażone na oliwie ziołowej.

W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ser halloumi, czerwoną opieczoną paprykę, upieczonego bakłażana, zieloną paprykę, ser halloumi, bakłażana, żółtą paprykę, itd. Zapiekać w temperaturze ok 200°C.

Polędwiczkę wieprzową natrzeć ziołami: cząbrem, tymiankiem, pieprzem kolorowym i solą. Przyprawy wetrzeć razem z oliwą. Następnie pokroić w plastry o grubości 2 cm, nabić je na gałązki rozmarynu, obsmażyć na klarowanym maśle ze wszystkich stron, następnie wstawić na ok 15-20 min. do nagrzanego piekarnika.

Na talerzu ułożyć kuskus z warzywami, udekorować listkami mięty, owocami granatu, obok ułożyć zapiekankę warzywną z serem halloumi oraz polędwiczkami nabitymi na gałązkę rozmarynu.

podziel się:

Pozostałe wiadomości