Basia Ritz
Tatar z polędwicy wołowej z kawiorem podany w koszyku z parmezanu
Składniki na 2 porcje:
ok. 200 g polędwicy wołowej, drobno posiekanej 2 żółtka 30 ml oliwy extra vergine 15 g musztardy 20 g ogórka kiszonego 15 g kaparów 15 g szalotki 15 g kiszonych maślaków 10 g natki pietruszki kawior (może być z pstrąga) sól świeżo zmielony czarny pieprz ok. 100 g świeżo startego parmezanu Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do temp. 200°C.
Blaszkę wyłożyć pergaminem i nasypać parmezan, formując z niego 2 koła o średnicy ok. 12-13 cm. Wstawić do piekarnika i piec ok. 4-5 minut, do uzyskania złotego koloru. Uważać przy tym, aby nie spalić sera, stanie się gorzki.
Zaraz po wyjęciu z pieca, zdjąć roztopiony krążek i ułożyć go (wcisnąć) w kokilce lub filiżance. Odstawić do ostygnięcia i zarazem stwardnienia.
Żółtka i musztardę roztrzepać rózgą na gładką masę. Dodać sól i pieprz, i - nie przestając mieszać - wlewać małym strumieniem oliwę aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Ogórka kiszonego obrać ze skóry, posiekać. Posiekać również drobno kapary, szalotkę, maślaki i natkę pietruszki.
Posiekaną wołowinę włożyć do miski i połączyć z dodatkami. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, nałożyć do koszyków z parmezanu. Udekorować kawiorem. Natychmiast serwować.