Basia Ritz - Steki z rostbefu w sosie porzeczkowym z kremowym puree z selera i smażoną, marynowaną cukinią

Basia Ritz - Steki z rostbefu w sosie porzeczkowym z kremowym puree z selera i smażoną, marynowaną cukinią
Basia Ritz - Steki z rostbefu w sosie porzeczkowym z kremowym puree z selera i smażoną, marynowaną cukinią

Basia Ritz - Steki z rostbefu w sosie porzeczkowym z kremowym puree z selera i smażoną, marynowaną cukinią

SKŁADNIKI:

400 g rostbefu wołowego

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

2 łyżki oleju (np. rzepakowego)

1 łyżka masła

2 gałązki rozmarynu

Rostbef wyjąć z lodówki na godzinę przed smażeniem. Oczyścić z tłuszczu i błon (tych nie wyrzucać, przydadzą się do sosu!). Przekroić, aby uzyskać dwa steki.

Steki doprawić solą i pieprzem. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlać olej. Gdy będzie bardzo gorący włożyć steki i gałązki rozmarynu. Aby uzyskać je średnio wysmażone (różowe mięso w środku) należy je smażyć przez 2 minuty z jednej strony, przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2 minuty. Krótko przed końcem smażenia dodać łyżkę masła.

Steki zdjąć z patelni, ułożyć na talerzu, przykryć folią aluminiową i odczekać 4 minuty przed podaniem.

Puree:

1 seler średniej wielkości

200 ml mleka

2 łyżki masła

sól

Seler obrać, pokroić na kawałki i ugotować w mleku z łyżką masła do miękkości, a następnie odcedzić zachowując szklankę wywaru. Blenderem zmielić seler na puree i ewentualnie rozrzedzić do odpowiedniej konsystencji wywarem. Dodać łyżkę masła, przyprawić solą. Aby seler pozostał gorący, do momentu serwowania, należy garnek z puree wstawić do nagrzanego do 90°C piekarnika.

Cukinia:

1 cukinia

oliwka

cytryna

sól

Pokroić cukinie w plastry, lekko zarumienić na rozgrzanej oliwie, posolić, polać sokiem z cytryny.

Sos:

butelka czerwonego, wytrawnego wina

marchew

½ selera

cebula

gałązka rozmarynu

1 ząbek czosnku w łupinie

100g konfitury z czarnej porzeczki

2 łyżki zimnego masła

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

cukier

Na patelnię wrzucić mięsne odpadki. Bardzo mocno obsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę marchew, seler, cebulę i czosnek. Całość dobrze zarumienić. Zalać czerwonym winem, dodać rozmaryn i redukować na wolnym ogniu. Gdy wino zmniejszy objętość do ok. 250 ml, dodać konfiturę, sól i cukier do smaku. Doprowadzić do wrzenia, a następnie przecedzić przez drobne sito. Aby zagęścić sos i dodać mu połysku, należy dodać pokrojone w kostkę zimne masło i dobrze wymieszać (najlepiej trzepaczką). Sosu nie należy już gotować!

Na talerzu ułożyć seler, cukinie, steki. Polać sosem. Smacznego!

podziel się:

Pozostałe wiadomości