Basia Ritz - Steki z rostbefu w sosie porzeczkowym z kremowym puree z selera i smażoną, marynowaną cukinią
SKŁADNIKI:
400 g rostbefu wołowego
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki oleju (np. rzepakowego)
1 łyżka masła
2 gałązki rozmarynu
Rostbef wyjąć z lodówki na godzinę przed smażeniem. Oczyścić z tłuszczu i błon (tych nie wyrzucać, przydadzą się do sosu!). Przekroić, aby uzyskać dwa steki.
Steki doprawić solą i pieprzem. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlać olej. Gdy będzie bardzo gorący włożyć steki i gałązki rozmarynu. Aby uzyskać je średnio wysmażone (różowe mięso w środku) należy je smażyć przez 2 minuty z jednej strony, przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2 minuty. Krótko przed końcem smażenia dodać łyżkę masła.
Steki zdjąć z patelni, ułożyć na talerzu, przykryć folią aluminiową i odczekać 4 minuty przed podaniem.
Puree:
1 seler średniej wielkości
200 ml mleka
2 łyżki masła
sól
Seler obrać, pokroić na kawałki i ugotować w mleku z łyżką masła do miękkości, a następnie odcedzić zachowując szklankę wywaru. Blenderem zmielić seler na puree i ewentualnie rozrzedzić do odpowiedniej konsystencji wywarem. Dodać łyżkę masła, przyprawić solą. Aby seler pozostał gorący, do momentu serwowania, należy garnek z puree wstawić do nagrzanego do 90°C piekarnika.
Cukinia:
1 cukinia
oliwka
cytryna
sól
Pokroić cukinie w plastry, lekko zarumienić na rozgrzanej oliwie, posolić, polać sokiem z cytryny.
Sos:
butelka czerwonego, wytrawnego wina
marchew
½ selera
cebula
gałązka rozmarynu
1 ząbek czosnku w łupinie
100g konfitury z czarnej porzeczki
2 łyżki zimnego masła
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
cukier
Na patelnię wrzucić mięsne odpadki. Bardzo mocno obsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę marchew, seler, cebulę i czosnek. Całość dobrze zarumienić. Zalać czerwonym winem, dodać rozmaryn i redukować na wolnym ogniu. Gdy wino zmniejszy objętość do ok. 250 ml, dodać konfiturę, sól i cukier do smaku. Doprowadzić do wrzenia, a następnie przecedzić przez drobne sito. Aby zagęścić sos i dodać mu połysku, należy dodać pokrojone w kostkę zimne masło i dobrze wymieszać (najlepiej trzepaczką). Sosu nie należy już gotować!
Na talerzu ułożyć seler, cukinie, steki. Polać sosem. Smacznego!