Bartosz Adamski: Smażona pierś z kurczaka z przesmażonym i pieczonym udkiem

Bartosz Adamski.jpg
Bartosz Adamski.jpg

Smażona pierś z kurczaka z przesmażonym i pieczonym udkiem z kurczaka blanszowane miętowe szparagi, grillowana cukinia, sos pomidorowy i chips ze skóry

Składniki: 1 pierś z kurczaka ze skórą 1 udko z kurczaka skóra z piersi kurczaka 4 zielone szparagi 1 pęczek świeżej mięty 1 pęczek mięty cytrynowej kilka gałązek świeżej szałwii 1 cukinia 50 g pomidorków cherry 1 ząbek czosnku sól, pieprzPrzygotowanie:

Skórę kurczaka przypraw solą i włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pozostaw do momentu, aż będzie krucha.

Pierś z kurczaka zamarynuj w oliwie, soli i pieprzu, odstaw na 10 minut. Po tym czasie smaż od strony skóry na złoty kolor, następnie przewróć mięso na drugą stronę. Po usmażeniu odstaw na bok, aby odpoczęło, obkładając mięso listkami świeżej szałwii. Udko wytrybuj, smaż z obu stron na złoty kolor i dokończ w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, przez około 6 minut.

Miętę zalej wrzącą wodą i zblanszuj, dodaj sól i cukier, włóż szparagi i gotuj, aż będą miękkie.

Cukinię obierz w długie ale cienkie plastry (najlepiej przy pomocy obieraczki do warzyw), po czym wrzuć na rozgrzaną patelnię grillową z oliwą, przypraw solą i pieprzem i przesmaż do lekkiego zrumienienia. Pomidorki cherry przesmaż na oliwie, zblenduj z czosnkiem i bazylią przypraw solą i pieprzem. Na talerz wyłóż warzywa, mięso, polej sosem a następnie przykryj chrupiącą skórą

podziel się:

Pozostałe wiadomości