Bartosz Adamski: Comber z jelenia z karmelizowaną marchewką, sos winny, sałatka z rzodkiewki i ogórka

_JW_5377.Bartosz Adamski_.jpg
_JW_5377.Bartosz Adamski_.jpg

Składniki:

Comber z jelenia – 1 stek 200 ml czerwonego, wytrawnego wina szczypta cukru szczypta zmielonego jałowca kawałek gałązki rozmarynu kilka goździków 1-2 szalotki 150 ml wina białego wytrawnego 1 ogórek 1 rzodkiewka 1 młoda marchewka 200 g masła sól pieprz oliwa gęsta śmietana

Przygotowanie:

Do wina czerwonego dodaj rozmaryn, zmielony jałowiec i goździki. Całość zredukuj, dodaj cukier. W osobnym rondlu usmaż szalotkę na maśle. Zalej winem i redukuj do postaci syropu, a następnie odcedź. Przygotuj sałatkę z rzodkiewki i ogórka: ogórka i rzodkiewkę pokrój w talarki, dodaj śmietanę, sól, pieprz i wymieszaj. Marchew obierz, podsmaż na maśle, zalej wodą, ugotuj do miękkości, po czym dopraw oliwą i pieprzem. Comber z jelenia przypraw solą i pieprzem z obu stron i polej oliwą. Smażymy na patelni grillowej z obu stron, po około półtorej minuty z każdej, do uzyskania dobrego koloru, po czym zmień na patelnię normalną (rozgrzaną), dodaj zimne masło, rozmaryn i podgrzewaj polewając mięso topiącym się masłem. Następnie powinno odpoczywać około minuty. Wszystkie składniki wyserwuj na talerz.

podziel się:

Pozostałe wiadomości