-150g polędwicy wołowej
-30g foie gras
-2 szalotki
-150 ml porto
-ząbek czosnku
-gałązka rozmarynu
-80g masła
-kilka szparagów
-czarne trufle
-kromka chleba tostowego
W garnku zagotować wodę, wsypać trochę soli i cukru. W osobnym garnku na łyżce masła podsmażyć szalotkę, czosnek i rozmaryn. Wlać porto, zredukować o połowę, zdjąć z ognia i dodać zimne masło. Szparagi wrzucić do gotującej wody i gotować kilka minut, aż zmiękną. Polędwicę przyprawić solą i pieprzem, wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę, smażyć po około 4 minuty z jednej strony. Pod koniec na patelnię dodać kilka łyżek masła i gałązkę rozmarynu. Odłożyć do odpoczęcia. Na osobną suchą patelnie położyć foie gras, smażyć po około 20 sekund z jednej strony. Na talerzu ułożyć podpieczoną kromkę chleba, na górę położyć polędwicę, przykryć foie gras. Dookoła poukładać szparagi, udekorować sosem i ułożyć trochę trufli.