Bartek Kazimierczak Perliczka faszerowana kaszą, wątróbką i morelami

_JW_7423Bartosz 3A.jpg
_JW_7423Bartosz 3A.jpg

Perliczka faszerowana kaszą, wątróbką i morelami / sos jabłkowy / karmelizowane buraki z migdałami / korzenne gruszki w occie.

-1 duża perliczka

-łyżka suszonego majeranku

-4 łyżki masła

-sól, pieprz

-1 jabłko

Farsz:

-70 g kaszy gryczanej białej

-100 g wątróbki drobiowej

-pęczek natki pietruszki

-50 g suszonych moreli

Sos:

-150 ml cydru

-1 jabłko

-1 marchewka

-½ cebuli

-kilka gałązek tymianku

-5 plastrów boczku wędzonego ze skórą

-4 ząbki czosnku

-80 g masła

-80 ml śmietany 30%

-łyżeczka suszonego majeranku

Karmelizowane buraki:

-2 małe buraki

-3 łyżki cukru

-kilka jeżyn

-2 łyżki octu

-30 g migdałów

Korzenne gruszki w occie:

-2 gruszki

-80 ml octu

-4 łyżki cukru

-80 ml wody

-kilka ziaren ziela angielskiego

-kilka goździków

Perliczce odciąć głowę z szyją, łapki i najcieńszą część skrzydełek. Pozbawić piór jeśli je ma. Natrzeć ją masłem, majerankiem solą i pieprzem, również w środku.

Ugotowaną kaszę wymieszać z drobno posiekaną surową wątróbką, pokrojonymi morelami, posiekaną pietruszką. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić odcięte części z perliczki (poza głową), dodać pokrojoną marchewkę, cebulę, czosnek w łupinach, tymianek, boczek. Smażyć aż warzywa i mięso się zarumienią. Podlać cydrem i gotować do lekkiego odparowania płynu, gdy to się stanie podlać 150ml wody i pozostawić na małym ogniu.

Perliczkę włożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć przykrywką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Piec około 45 minut.

Na patelni rozgrzać masło, wsypać cukier. Buraki obrać, pokroić na plastry a następnie na grubsze słupki. Wrzucić na patelnię z masłem i cukrem, podlać wodą i ustawić na średnim ogniu.

Gdy woda w garnku z sosem odparuje o połowę, przecedzić sos przez sito, dodać zimne masło i mieszać aż się rozpuści. Dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Ocet, wodę i cukier zagotować z zielem angielskim i goździkami w garnku. Gdy płyn będzie gorący, zalać nim pokrojone na ósemki obrane gruszki. Odłożyć do marynowania.

Po mniej więcej 15 minutach pieczenie perliczki polać ją płynem z brytfanny. Po około 30 minutach zdjąć pokrywkę z naczynia i ponownie podlać.

Na suchej patelni uprażyć migdały.

Upieczoną perliczkę wyjąc z pieca, buraki posypać uprażonymi migdałami. Gruszki wyjąć z octowej marynaty. Podać na półmisku z dodatkami w osobnych naczyniach. Smacznego!

podziel się:

Pozostałe wiadomości