Barbara Kopeć-Banach: Kurczak ze szparagami i sosem holenderskim

Barbara Kopeć-Banach_-12.jpg
Barbara Kopeć-Banach_-12.jpg

1 pierś z kurczaka, ok. 250 g 1 cytryna pęczek koperku pęczek natki pietruszki 6 zielonych szparagów 100 g masła 3 jajka 100 ml śmietany 0,5 szklanki kaszy pęczak 250 ml bulionu 2 łyżeczki oliwy cukier, sól, pieprz, tymianek do smakuPrzygotowanie:

Pierś z kurczaka marynujemy krótko w soku z cytryny, skórce cytrynowej, miodzie, tymianku, soli - następnie smażymy na patelni grillowej po ok. 5 min z każdej strony. Szparagi gotujemy krótko z wodą z masłem, solą i cukrem. Powinny być lekko chrupiące. Sporządzamy sos holenderski: żółtka ubijamy na parze z sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dodajemy masło, śmietanę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Kaszę gotujemy w bulionie z odrobiną oliwy z oliwek. Po ugotowaniu odcedzamy i mieszamy z posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Na talerz wykładamy kaszę, na niej kurczaka oraz z boku szparagi, które polewamy sosem holenderskim.

podziel się:

Pozostałe wiadomości