Baby-calamari w egzotycznych owocach z pikantnym sosem kokosowym

Baby-calamari w egzotycznych owocach z pikantnym sosem kokosowym
Baby-calamari w egzotycznych owocach z pikantnym sosem kokosowym

DANIE WYRÓŻNIONE PRZEZ JURORÓW MASTERCHEF

4 malutkie kalmary

mango

ananas

papaya

lichi

groszek cukrowy

baby-cukinia

mleko kokosowe

sos teriyaki

sos sojowy

mała czerwona chili (posiekana na drobno)

1 ząbek czosnku (obrany, posiekany)

imbir (obrany, posiekany)

serce trawy cytrynowej (bardzo drobno posiekane)

bazylia tajska

makaron ryżowy

Makaron ryżowy zalać wrzącą wodą i odstawić na 5 minut. Następnie przecedzić.

Kalmary oczyścić.

Owoce umyć, obrać ze skóry, pokroić w równe części.

Na dobrze rozgrzany olej wrzucić czosnek, chili, trawę cytrynowa i imbir. Po chwili dorzucić owoce i podsmażyć, aż puszczą sok. Całość zalać mlekiem kokosowym, doprawić sosem sojowym i teriyaki. Lekko zredukować.

W międzyczasie usmażyć, na dobrze rozgrzanym oleju, lekko posypane mąką kalmary, pamiętając, aby nie smażyć ich zbyt długo (robią sie wtedy twarde i „gumowate”). 15 sekund na glówki i 30 sekund na tułów jest wystarczające. Lekko posolić. Usmażone pokroić.

Makaron zanurzyć na krótko w sosie kokosowym, a następnie ułożyć na talerzu. Obok ułożyć owoce, a na nich usmażone kalmary. Całość polać sosem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości