DANIE WYRÓŻNIONE PRZEZ JURORÓW MASTERCHEF
4 malutkie kalmary
mango
ananas
papaya
lichi
groszek cukrowy
baby-cukinia
mleko kokosowe
sos teriyaki
sos sojowy
mała czerwona chili (posiekana na drobno)
1 ząbek czosnku (obrany, posiekany)
imbir (obrany, posiekany)
serce trawy cytrynowej (bardzo drobno posiekane)
bazylia tajska
makaron ryżowy
Makaron ryżowy zalać wrzącą wodą i odstawić na 5 minut. Następnie przecedzić.
Kalmary oczyścić.
Owoce umyć, obrać ze skóry, pokroić w równe części.
Na dobrze rozgrzany olej wrzucić czosnek, chili, trawę cytrynowa i imbir. Po chwili dorzucić owoce i podsmażyć, aż puszczą sok. Całość zalać mlekiem kokosowym, doprawić sosem sojowym i teriyaki. Lekko zredukować.
W międzyczasie usmażyć, na dobrze rozgrzanym oleju, lekko posypane mąką kalmary, pamiętając, aby nie smażyć ich zbyt długo (robią sie wtedy twarde i „gumowate”). 15 sekund na glówki i 30 sekund na tułów jest wystarczające. Lekko posolić. Usmażone pokroić.
Makaron zanurzyć na krótko w sosie kokosowym, a następnie ułożyć na talerzu. Obok ułożyć owoce, a na nich usmażone kalmary. Całość polać sosem.