Klopsiki jagnięce z sałatką z bakłażanów
Składniki na klopsiki (porcja dla czterech osób)
1/2 kg mielonej jagnięciny 2 żółtka 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka suszonej mięty 1 łyżka słodkiej sproszkowanej papryki 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka przeciśniętego przez praskę czosnku sól pieprz do smakuSkładniki na sałatkę z bakłażanów: 2 duże lub 4 mniejsze bakłażany oliwa sok z cytryny sólSkładniki na sos jogurtowy:
500 g jogurtu greckiego (jeśli nie mamy greckiego, to zwykly jogurt należy osączyć z nadmiaru płynu w następujący sposób: na gęstym sitku położyć papierowy ręcznik kuchenny wlać jogurt i czekać aż się osączy, a zawartość na sitku będzie miała konsystencje majonezu- kilka godzin w chłodnym miejscu)1 łyżka przeciśniętego przez praskę czosnku 1 łyżeczka sproszkowanej papryki wędzonej sól pieprz ewentualnie sok z cytryny do smaku świeży lub suszony szczypiorek
Przygotowanie:
Mieloną jagnięcinę mieszamy z żółtkami i przyprawami. Formujemy kuleczki i lekko spłaszczamy tak, aby miały wielkość zakrętki od musztardy. Smażymy na grillu, patelni grillowej lub patelni teflonowej, bez tłuszczu.
Wykonanie sałatki z bakłażanów: Bakłażany kroimy na 1/2 cm plastry wzdłuż lub poprzek, polewamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, lekko solimy i skrapiamy oliwą. Grillujemy lub smażymy do miękkości na patelni teflonowej. Studzimy i kroimy w nieregularne kawałki.
Wykonanie sosu: Składniki sosu mieszamy, regulujemy smak przyprawami. Dodajemy bakłażany i mieszamy.Prezentacja: Klopsiki jagnięce wykładamy na talerz (możemy nadziać je na patyczki do szaszłyków). Z boku wykładamy sałatkę z bakłażanów, polewamy oliwą, dekorujemy listkami świeżej mięty i serwujemy z podgrzanym chlebkiem typu wschodniego (lawasz, naan, albo pita).