Arkadiusz Prunesti Makaron z sosem ziołowym, jajkiem poche oraz pudrem z palonego szczypiorku.

_5JW9742Arek 8B.jpg
_5JW9742Arek 8B.jpg

Składniki:

1. Jajko 2. Mąka 3. Woda 4. Cząber – pęczek 5. Szczypiorek – pęczek 6. Tymianek – pęczek 7. Bazylia tajska – pęczek 8. Czosnek 9. Pieprz cytrynowy 10. Pieprz, sól, 11. Śmietana 36% 12. Śmietana 18% 13. Masło Makaron: 200g mąki łączymy z ciepłą wodą, jednym jajkiem oraz szczyptą soli. Kiedy ciasto wyrobimy rozwałkowujemy , kroimy na kwadraty i wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Po kilku minutach wyciągamy jak będą al dente.

Sos:

Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i podsmażamy szczypiorek, dodajemy 200ml śmietany 36% oraz 200ml śmietany 18%, pokrojone zioła trochę soli i pieprzu cytrynowego. Mieszamy i redukujemy, aż zgęstnieje.

Szczypior kroimy i wkładamy na blaszce , ustawiamy piekarnik na 180 stopni i suszymy. Kiedy szczypior będzie suchy wrzucamy do moździerza i ucieramy go na puder.

Jajko w koszulce – do gotującej się wody wlewamy trochę octu winnego i powoli wrzucamy jajko. Kiedy jajko będzie gotowe wyjmujemy.

Makaron dodajemy do sosu,mieszamy wykładamy na talerz,na makaron wykładamy jajko w koszulce i posypujemy pudrem ze szczypiorku.

podziel się:

Pozostałe wiadomości