Składniki:
1. Polędwica z sarny 200g
2. Kasza pęczak 100g
3. Szalotka 2 szt
4. Czerwone wino 100ml
5. Tymianek ¼ pęczka
6. Masło 200g
7. Cydr 100ml
8. Marchew 2 szt
9. Sól, pieprz
10. Mini marchew 2 szt
11. Baby cukinie 2 szt
12. Szynka parmeńska 2 plastry
13. Śmietana 12%
14. Pietruszka 1 szt
15. Czosnek 2 ząbki
16. Brandy
17. Rozmaryn ¼ pęczka
18. Grzyby nameko 150g
19. Ziele angielskie, liść laurowy, gwiazdka anyżu
Przygotowanie:
Polędwice z sarny osuszamy, usuwamy błony i kroimy na ładną część.
Kaszę pęczak gotujemy na pół twardo.
Przygotowujemy wywar z kawałka sarniny, szalotki, marchewki, pietruszki i przypraw.
Kaszę wrzucamy na patelnie i odparowywujemy, dodajemy czerwone wino i chwilkę czekamy, aby odparowało i dolewamy nasz wywar.
Rozgrzewamy patelnię wlewamy sklarowane masło i wrzucamy nasze grzyby, podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem oraz lekko podlewamy cydrem i wrzucamy świeży tymianek.
Kiedy wszystko wyparuje, dodajemy do naszej kaszy.
Na pozostałym wywarze blanszujemy nasze mini warzywa i kroimy w długie plastry.
Sarninę wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy masło oraz tymianek, podlewamy brandy i flambirujemy, aż płomień zgaśnie.
Śmietanę łączymy z solą i pieprzem oraz tymiankiem, gazujemy w syfonie z N2O.
Na talerzu układamy kaszę z naszymi grzybami, układamy chipsa z szynki parmeńskiej i kładziemy podsmażone grzyby miodowe. Z boku układamy polędwicę z sarny, a po drugiej stronie robimy kleksa ze śmietany.
SMACZNEGO!