Arkadiusz Prunesti Kaszotto z kaszy pęczak na czerwonym winie z polędwicą z sarny i grzybów nameko.

_5JW7783Arek 7A.jpg
_5JW7783Arek 7A.jpg

Składniki:

1. Polędwica z sarny 200g

2. Kasza pęczak 100g

3. Szalotka 2 szt

4. Czerwone wino 100ml

5. Tymianek ¼ pęczka

6. Masło 200g

7. Cydr 100ml

8. Marchew 2 szt

9. Sól, pieprz

10. Mini marchew 2 szt

11. Baby cukinie 2 szt

12. Szynka parmeńska 2 plastry

13. Śmietana 12%

14. Pietruszka 1 szt

15. Czosnek 2 ząbki

16. Brandy

17. Rozmaryn ¼ pęczka

18. Grzyby nameko 150g

19. Ziele angielskie, liść laurowy, gwiazdka anyżu

Przygotowanie:

Polędwice z sarny osuszamy, usuwamy błony i kroimy na ładną część.

Kaszę pęczak gotujemy na pół twardo.

Przygotowujemy wywar z kawałka sarniny, szalotki, marchewki, pietruszki i przypraw.

Kaszę wrzucamy na patelnie i odparowywujemy, dodajemy czerwone wino i chwilkę czekamy, aby odparowało i dolewamy nasz wywar.

Rozgrzewamy patelnię wlewamy sklarowane masło i wrzucamy nasze grzyby, podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem oraz lekko podlewamy cydrem i wrzucamy świeży tymianek.

Kiedy wszystko wyparuje, dodajemy do naszej kaszy.

Na pozostałym wywarze blanszujemy nasze mini warzywa i kroimy w długie plastry.

Sarninę wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy masło oraz tymianek, podlewamy brandy i flambirujemy, aż płomień zgaśnie.

Śmietanę łączymy z solą i pieprzem oraz tymiankiem, gazujemy w syfonie z N2O.

Na talerzu układamy kaszę z naszymi grzybami, układamy chipsa z szynki parmeńskiej i kładziemy podsmażone grzyby miodowe. Z boku układamy polędwicę z sarny, a po drugiej stronie robimy kleksa ze śmietany.

SMACZNEGO!

podziel się:

Pozostałe wiadomości