Arkadiusz Prunesti (III gotowanie).
Danie:
Grasica z sałatką z piklowanego ogórka oraz sosem z granatu.
Składniki:
-150g grasicy
-sól, pieprz
-mąka
-granat
-ziele angielskie
-woda
-ocet winny
-anyż
-masło
-ogórek świeży zielony.
-cukier
Sałatka z ogórka i granatu:
Ogórka, myjemy, kroimy w długie paski wkładamy do miski i zalewamy zalewą z wody, octu, ziela angielskiego, anyżu oraz liścia laurowego (zalewę przygotuj sobie wcześniej w rondelku i podgrzej). Posyp świeżym granatem.
Grasicę myjemy, blanszujemy i ściągamy z niej błonki, solimy, pieprzymy i oprószamy w mące. Smażymy na rozgrzanej patelni na maśle.
Sos z granatu:
Połowę granatu wrzucamy na patelnię i łączymy z solą, pieprzem, cukrem, octem winnym do smaku. Kiedy całość się gotuje dodajemy 50g masła i czekamy, aż połączą się smaki. Sos blendujemy i przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Lekko redukujemy, aby zgęstniał.
Wszystko wyłóż na talerz i posyp granatem.