Składniki:
-300g mąki tortowej
-200g masło
-100g cukru
-maliny – 100g
-banan 1 szt
-cukier
-śmietana 30%
-kakao
-białe wino – 200ml
Tarta :
Przesiewamy mąkę, dodajemy masło oraz cukier i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Odstawiamy do zamrażarki na 10 min. Po 10min wykładamy do foremek i wkładamy do piekarnika ustawionego na 180stopni na ok 20min-25min.
Banany flambirowane:
Banany kroimy w talarki i wrzucamy na patelnię na której wcześniej roztapiamy cukier, dodajemy 100ml wina i redukujemy.
Sos z malin i kakao :
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cukier i czekamy aż się roztopi, wrzucamy maliny i całość podlewamy białym winem, oprószamy kakao. Po 5-7 min całość przecedzamy do miski przez sitko i jeszcze chwilkę redukujemy, aż sos lekko zgęstnieje.
Śmietankę 30% łączymy z cukrem i ubijamy na śmietanę.
Na talerzu wykładamy tarty, dodajemy kawałki bananów i polewamy sosem z malin, dekorujemy bitą śmietaną oraz kakao i świeżymi malinami.