Filet z piersi z kurczaka, sos szpinakowy z suszonymi pomidorami, szynką parmeńską i serem Dor blue, sałatka z pomidorów koktajlowych i prażonych pestek dyni
Składniki: 500 g piersi kurczaka 150 g świeżego szpinaku ok. 7 plastrów szynki parmeńskiej 100 g włoskich, suszonych pomidorów 50 g sera Dor blue (lub innego z przerostem pleśni) 400 ml śmietany 18% 1,5 ząbka czosnku sól pieprz olej z pestek winogron do smażenia
Sałatka: 400 g pomidorów koktajlowych 40 g pestek dyni krem balsamiczny
Przygotowanie: Kurczaka przyprawiamy, obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Dopiekamy w piekarniku tak, aby mięso było sprężyste. Zachowujemy w cieple. Przygotowujemy sos: szynkę drobno kroimy, podsmażamy na suchej patelni. Dodajemy liście świeżego szpinaku oraz posiekane suszone pomidory i zmiażdżony ząbek czosnku. Kiedy szpinak odparuje, dodajemy śmietanę oraz pokrojony w kostkę ser, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do momentu uzyskania aromatycznego sosu.
Pomidory kroimy, posypujemy pestkami dyni i skrapiamy kremem balsamicznym.