Anna Staniszewska „Ciastko dekadenckie z solonym karmelem i pianką”

„Ciastko dekadenckie z solonym karmelem i pianką”
„Ciastko dekadenckie z solonym karmelem i pianką”

Składniki:

150 g gorzkiej czekolady 150 g masła 125 g cukru 60 g mąki pszennej 3 jajka 30 g kakaoSolony karmel: 100 g cukru 50 g masła 4 łyżki śmietanki sól

Pianka: 100 g mascarpone 100 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Rozpuszczamy czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Lekko studzimy. Ubijamy jajka z cukrem do białości, dodajemy mąkę i kakao i wlewamy roztopioną czekoladę z masłem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Cukier topimy na rozgrzanej patelni, dodajemy masło a na końcu śmietankę i sól.

Ubijamy śmietankę z cukrem i dodajemyć mascarpone.

Podajemy ciastko z pianką, polane solonym karmelem i udekorowane malinami i miętą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości