Anna Nowak: Homar w ravioli z sosem pomidorowo – homarowo-winnym

Anna Nowak: Homar w ravioli z sosem pomidorowo – homarowo-winnym
Anna Nowak: Homar w ravioli z sosem pomidorowo – homarowo-winnym

Homar w ravioli z sosem pomidorowo – homarowo-winnym

Składniki:

250 g mąki 2 żółtka 2 łyżki oliwy ¼ szklanki ciepłej wody, 2 szczypty soli

Ciasto wyrobić i odłożyć pod przykryciem na 5 min, aby odpoczęło. Po tym czasie bardzo cienko rozwałkować .

Ania Starmach, Michel Moran: Pierwszy raz biliśmy brawo naszym uczestnikom!!!:)

Składniki na farsz

1 homar 8 świeżych mul 100 ml białego, wytrawnego wina 4 pomidorki koktajlowe 1 pęczek natki pietruszki Kika gałązek tymianku 1 ząbek czosnku 30 g zimnego masła

Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać sól i zdecydowanym ruchem włożyć od strony głowy świeżego homara – gotować 5 min. Ugotowanego homara pozbawić głowotułowia. Odwłok pokroić wzdłuż na 2 części. Wyjąć mięso z odwłoka i szczypiec.

Pomidory koktajlowe pokroić na ćwiartki. Podgrzać z obranymi Mulami, dodać wino. Przyprawić do smaku natką pietruszki, tymiankiem i czosnkiem. Sos zredukować. Dodać mięso homara i dusić przez chwilę. Mięso wyjąć, do sosu dodać zimnego masła po zdjęciu patelni z ognia.

Przyrządzić ravioli: na rozwałkowane ciasto nakładać mięso homara z natką pietruszki, skleić i ugotować w osolony wrzątku. Podawać na sosie pomidorowo-winnym.

podziel się:

Pozostałe wiadomości