Składniki: 800 g polędwicy wołowej podzielonej na steki (skrawki odkrojone pozostawiamy na sos) 1 awokado sok z cytryny pęk świeżej kolendry sól, pieprz, kumin 4 szt pomidorów 6 ziemniaków śmietana kwaśna do dekoracji na talerz 100 ml czerwonego wina wytrawnego 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 liście laurowe ziele angielskie olej rzepakowy 2 dymki ze szczypiorem papryczki chili ugotowane we wrzątki do dekoracji 1 łyżka paneli 50 gramów potartego sera Quesillo
Przygotowanie:
Mięso marynujemy w oleju i czosnku. Awokado obieramy i blendujemy na gładki mus z sokiem z cytryny, odrobina kolendry i śmietana według uznania, doprawiamy sola i pieprzem oraz kominem.
Pomidory kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z olejem, czosnkiem, oraz dymką. Smażymy do rozpadnięcia i dodajemy przecier pomidorowy - doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Dorzucam pomidorki i ucieramy na gładkie purée – dodajemy potarty ser.
Rozgrzewamy na patelni olej – dorzucamy ścinki mięsa wołowego, podsmażamy, podlewamy winem czekamy aż odparuje. Podlewamy woda. Dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy łyżkę paneli. Gotujemy do czasu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Steki smażymy po 2 minuty z każdej strony na mocna rozgrzanej patelni. Podajemy na purée, polewamy sosem i wyciskamy mus z awokado. Dekorujemy śmietaną.