Anna Kawa – Kułyk: Rolada śląska po hiszpańsku

Anna Kawa-Kułyk+mąż Michał 20160625 (1).jpg
Anna Kawa-Kułyk+mąż Michał 20160625 (1).jpg

Składniki: kawałek z antrykotu 1 łyżka musztardy Dijon cebula biała 1 duży ogórek kiszony kawałek boczku parzonego, ze skórą kilka plasterków chorizo ½ główki kapusty czerwonej ocet winny sól, pieprz ziemniaki mąka ziemniaczana 1 jajko olej słonecznikowy do smażenia marchew baby, kilka sztukPrzygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzi. Odcedzamy. Rozgniatamy na gładką masę. Uklepujemy w misce dzielimy na 4 części. Jedną odkładamy na bok i w to miejsce wysypujemy mąkę ziemniaczaną tak, aby zakryła lukę. Dodajemy jajko, przyprawiamy solą i mieszamy ręcznie wszystko razem. Formujemy okrągłe kluski z dziurką. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę gotujemy, aż do wypłynięcia klusek.

Antrykot kroimy i klepiemy tłuczkiem na bardzo cienko. Smarujemy musztardą, nakładamy pokrojony w paski ogórek, cebulę, boczek oraz plasterki chorizo według uznania. Zwijamy w roladę, obwiązujemy sznurkiem, aby się nie rozpadła. Obsmażamy na patelni z olejem słonecznikowym z każdej strony. Zalewamy ciepłą wodą dorzucamy marchewkę opaloną cebulę oraz plaster tłuszczu z boczku. Gotujemy do miękkości. Na koniec, jeżeli sos jest za jasny, można dolać odrobinę karmelu.

Kapustę szatkujemy. Boczek kroimy na paseczki lub kostkę. Wrzucamy na patelnię z plastrem skóry od boczku. Podsmażamy. Dorzucamy kapustę. Chwilę smażymy. Zalewamy wodą. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy kroplę octu.

Mini marchewki podsmażamy na patelni z olejem i cukrem. Wszystkie składniki wykładamy na talerz i polewamy sosem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości