Składniki: 4 jajka 1 łyżka mleka 3 cienkie zielone szparagi ½ cebuli czerwonej poszatkowanej w piórka 1 plaster szynki gotowanej 1/3 żółtej papryki kilka plasterków koziego sera sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano masło do smażenia kilka gałązek świeżej natki pietruszki
Przygotowanie: Rozgrzewamy patelnię i roztapiamy masło.
Na patelnię wrzucamy cebulę i paprykę, razem podsmażamy. Po chwili dodajemy pokrojone w talarki szparagi. Chwile podsmażamy, dodajemy szynkę i dorzucamy zioła prowansalskie, oregano, sól, pieprz do smaku.
Jajka roztrzepujemy w misce ręcznie z łyżką mleka do momentu pojawienia się pianki na wierzchu.
Wlewamy masę jajeczną na rozgrzaną patelnię z masłem. Delikatnie łopatką oddzielamy od brzegów.
Gdy jajka zaczną się ścinać od spodu, powoli ruszamy patelnia kolistymi ruchami. Sprawdzamy kolor od spodu. Gdy już jest ładnie zbrązowiały, a na wierzchu jajka nadal jeszcze nie są ścięte, układamy na połowie połowę sera koziego w plastrach oraz przygotowane warzywa z szynką.
Składamy na pół na patelni, po czym po chwili przekładamy na talerz. Posypujemy poszatkowaną natką pietruszki.