Składniki: 3 kotlety jagnięce garść oczyszczonych rydzów 5 łyżek startego oscypka 3 gałązki świeżego tymianku 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz oliwa z oliwek do smażenia szczypta bułki tartej Kotlety zamarynuj z tymiankiem, oliwą, solą i pieprzem. Oscypek z rydzami i bułką tartą zblenduj na gładką masę, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Kotlety obtocz w panierce i smaż po 3-5 minut z każdej strony na rozgrzanej oliwie, na patelni grillowej.
Modro kapusta
1 niewielka główka czerwonej kapusty (poszatkowana) 1 cebula (drobno pokrojona) 3-5 plastrów boczku (pokrojony w kostkę) 1-2 łyżki octu sól, cukier, pieprz
Kapustę zalej wodą, dodaj ocet, aby nie straciła koloru i gotuj do miękkości. Boczek z cebulą podsmaż na rozgrzanej patelni i dodaj do ugotowanej i odcedzonej kapusty. Dopraw do smaku.
Sos z prawdziwków
garść prawdziwków suszonych, wcześniej namoczonych w wodzie 80 ml śmietany 36% 1/2 małej cebuli ½ szklanki bulionu 1 łyżka masła 40 ml brandy
Drobno posiekaną cebulę zeszklij na maśle, dodaj pokrojone prawdziwki, chwilę podduś, a następnie podlej brandy i od razu podpal. Dolej bulion i gotuj, aż objętość płynu zmniejszy się o połowę. Dodaj śmietanę, doprowadź do wrzenia i dokładnie zmiksuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Knedliki marchewkowe:
500 g mąki pszennej ¼ kostki świeżych drożdży 250 ml soku z marchwi
Sok marchwiowy lekko podgrzej i rozmieszaj w nim drożdże. Wlej do przesianej mąki. Delikatnie wyrabiaj, a następnie uformuj w chlebek i pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia. Gotujemy na parze przez 20 minut.