Składniki:
4 rabarbary 2 łyżki syropu klonowego szczypta imbiru 3 ziarna jałowca 100 g mąki 100 g masła 100 g cukru 4 łyżki migdałów bez skóry 100 g mascarpone 1/2 pomarańczy 1 łyżeczka cukru pudru Kropelka amaretto do smaku
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Rabarbar podsmaż na patelni razem z syropem klonowym, przypraw imbirem, dodaj ziarna jałowca. Smaż do momentu, aż pozostanie półtwardy. Na patelni upraż migdały, z mąki, masła i cukru zagnieć kruszonkę. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami: na dole rabarbar, migdały, a na górę pokrusz ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 do 20 minut. Przygotuj sos: mascarpone, sok lub wyfiletowany miąższ z pomarańczy, cukier puder i amaretto ubij na gładką masę w blenderze. Crumble podawaj gorącem z kremem.