KOTLET SCHABOWY Z WARZYWAMI
Składniki:
Kawałek schabu z kością (około 200-250g)
4-5 małych młodych marchewek
5 młodych małych buraków
4 bardzo małe ziemniaki
½ młodej kapusty
1 pęczek natki koperku
4 łyżki masła
4 łyżki olej rzepakowego
2 ząbki czosnku
1 jajko
3 łyżki miodu (np. akacjowy, wielokwiatowy, lipowy, ale nie spadziowy)
6 łyżek mąki
4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
5-6 łyżek smalcu
Przygotowanie:
Kawałek schabu rozbij tłuczkiem, przypraw solą i pieprzem, obtocz w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Kotleta smaż na smalcu (lub ewentualnie na oleju) na złoty kolor. Buraczki dokładnie wyszoruj, przekrój, polej miodem i piecz około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Marchewki gotuj w wodzie z dodatkiem łyżki masła, szczypty soli i cukru. Ziemniaczki podgotuj, przekrój na plasterki i podsmaż na złoty kolor. Kapustę poszatkuj, wrzuć na wrzątek, odsącz po 15 minutach, przypraw solą i pieprzem, dodaj łyżkę zasmażki oraz posiekaną natkę koperku. Usmażonego schabowego podawaj z dodatkami
Ania Starmach i jej kotlet schabowy z warzywami