Ania Nowak: Rolada z udka kurczaka faszerowana wątróbką, szpinakiem i papryką, konfitura z moreli

Anna Nowak_ (5).jpgAnia Nowak: Rolada z udka kurczaka faszerowana wątróbką, szpinakiem i papryką, konfitura z moreli
Anna Nowak_ (5).jpgAnia Nowak: Rolada z udka kurczaka faszerowana wątróbką, szpinakiem i papryką, konfitura z moreli

Rolada z udka kurczaka faszerowana wątróbką, szpinakiem i papryką, konfitura z moreli

Składniki na 2 porcje:

2 udka z kurczaka 1-2 żółte papryki 2 szt. wątróbki drobiowej 1 pęczek szpinaku świeży tymianek świeży rozmaryn sól i pieprz 50 g + 30 g masła 2 ząbki czosnku 20 g sera Gruyere 4 morele bez pestek 1 łyżka cukru 1 łyżeczka octu winnego 50 ml oliwy z oliwek szczypta chili świeże zioła do dekoracji

Przygotowanie:

Udko z kurczaka wyluzować. Rozłożyć i rozbić. Przyprawić solą, pieprzem oraz świeżymi ziołami.

Wątróbkę przyprawić solą i usmażyć na maśle. Szpinak zblanszować w osolonym wrzątku. Paprykę pokroić w cienkie plasterki, przyprawić solą, pieprzem i chili - usmażyć na oliwie do miękkości.

Wątróbkę, szpinak (kilka listków odłożyć) i paprykę nałożyć na rozbite mięso kurczaka, posypać startym serem, zwinąć w roladę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 5 min do wrzątku. Wyjąć, usunąć folię i smażyć na maśle z czosnkiem w łupinie.

Morele pokroić w kostkę, smażyć na maśle z dodatkiem cukru, do utworzenia gęstej marmolady. Dodać odrobinę octu, wymieszać.

Prezentacja:

Na talerz nałożyć pokrojoną w plastry roladę z konfiturą z moreli. Przybrać szpinakiem lub świeżymi ziołami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości