Przegrzebki na purée z selera z sosem winnym i zielonymi szparagami
Składniki na 2 porcje:
6 przegrzebków 1 seler 1 szalotka 2 ząbki czosnku ½ pęczka zielonych szparagów 100 ml białego, wytrawnego wina sól i pieprz 30 g masła 100 ml oliwy z oliwek gałka muszkatołowa do smaku mała papryczka chili natka pietruszki Przygotowanie:
Selera pokroić w kostkę i ugotować do miękkości. Odsączyć, zblendować i doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Szparagi oczyścić, oderwać twarde końcówki i pokroić na drobno. Posiekać szalotkę i czosnek, usmażyć na maśle. Dodać szparagi i smażyć około 7 min. - dolać wino, doprawić i zredukować.
Przegrzebki przyprawić solą i smażyć na osobnej patelni na bardzo gorącej oliwie.
Prezentacja:
Na talerz nałożyć purée z selera, obok pokrojone szparagi z szalotką oraz przegrzebki. Dekoować natką pietruszki i plasterkami chili.