Ania Nowak: Małże Św. Jakuba na risotto szafranowym z zielonymi szparagami

Małże Św. Jakuba na risotto szafranowym z zielonymi szparagami
Małże Św. Jakuba na risotto szafranowym z zielonymi szparagami

Małże św. Jakuba podawane na risotto szafranowym z zielonymi szparagami

Składniki na 2 porcje:

200-300 g ryżu arborio

10 szparagów zielonych

0,10 g szafranu rozpuszczonego w 2 łyżkach gorącej wody 2 szalotki2 ząbki czosnku

100 ml białego wytrawnego wina

1 pęczek natki pietruszki

25 g parmezanu

40 g masła

sól, pieprz,

oliwa z oliwek

1-2 limonki

6 małży św. Jakuba

500 ml wywaru rybnego

Przygotowanie:

Zagrzać wywar w garnku i postawić na małym ogniu, żeby pozostał gorący. Szparagi opłukać (oraz odłamać im końcówki) i pokroić na kawałki.

Szalotki i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na maśle. Wsypać suchy ryż. Smażyć do momentu aż stanie się szklisty. Wlać wino, odparować i stopniowo dodawać po małej chochelce gorącego wywaru rybnego i wody szafranowej. Za każdym razem ryż powinien wchłonąć cały płyn przed dodaniem kolejnej jego porcji. Gotować na średnim ogniu około 20 minut stale mieszając, aby ryż nie przywarł do dna. W połowie gotowania ryżu dodać szparagi. Doprawić do smaku posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Przed podaniem dodać starty parmezan i pozostałe masło. Dokładnie wymieszać.

Małże Św. Jakuba oczyścić, wypłukać i osuszyć. Delikatnie posolić. Smażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek przez około 1 min. z każdej strony. Małże powinny mieć złoty kolor. Na koniec dodać pieprz do smaku.

Mus z boczniaków

600 g boczniaków

1 szalotka

1 ząbek czosnku oliwa do smażenia

10 g zimnego masła

sól, pieprz

Szalotkę i czosnek posiekać. Boczniaki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Wszystko smażyć na oliwie przez około 10 min. Następnie przełożyć do miski i zblendować . Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać (wtłoczyć) z zimnym masłem.

Prezentacja:

Na talerze nałożyć risotto. Poukładać na nim małże św. Jakuba. Podawać z musem z boczniaków nałożonym na boku talerza.

Źródło: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości