Składniki:
200 g wątróbki cielęcej słodka papryka, rozmaryn, majeranek suszony sól, pieprz 3 szparagi zielone 50 g masła sok z cytryny 2 żółtka 1 cukinia
Przygotowanie: Szparagi gotujemy 2-6 minut w zależności od grubości. Na garnku z delikatnie gotującą się wodą kładziemy szklaną miskę. Wrzucamy żółtka i ubijamy je na kremową konsystencję, dodajemy stopniowo roztopione masło, sok z cytryny i szczyptę soli. Odstawiamy na bok. Wątróbkę marynujemy w papryce, rozmarynie i majeranku. Obsmażamy w całości, a potem kroimy w kostkę. Z cukinii wykrawamy plaster, smażymy na oliwie, przyprawiamy solą i pieprzem, wykładamy na talerz. Na cukinii układamy szparagi w kształcie parzenicy, polewamy sosem holenderskim.
podziel się: