Andrzej Skupień – Pierogi z jagnięciną i borowikami

Andrzej Skupień – Pierogi z jagnięciną i borowikami
Andrzej Skupień – Pierogi z jagnięciną i borowikami

Ciasto na pierogi:

mąka pszenna woda sól masło

Farsz jagnięcy:

pieczona jagnięcina 1 cebula kawałek boczku rozmaryn, majeranek sól, pieprz masło do smażenia

Dodatki:

Świeże lub mrożone borowiki sos wiśniowy kiełki piana na bazie bryndzy, borowików i cząbru

Przygotowanie: Wyrabiamy ciasto na pierogi i odkładamy przykryte miseczką, aby odpoczęło. Cebulę szatkujemy i smażymy z pokrojonym w kostkę boczkiem. Całość mielimy wraz z pieczoną jagnięciną. Przyprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i majerankiem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę masła. Ciasto pierogowe rozwałkowujemy, wykrawamy koła i nakładamy farsz, lepiąc pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku, wyciągamy łyżką cedzakową, gdy wypłyną na wierzch. Borowiki kroimy w plastry, smażymy na maśle przyprawione solą, pieprzem i ew. czosnkiem. Pierogi podajemy ze smażonymi borowikami, sosem wiśniowym i pianą na bazie bryndzy, borowików i cząbru.

podziel się:

Pozostałe wiadomości