Składniki:
1 duży homar 3 średniej wielkości kraby 1 łyżka zimnego masła do sosu 50 g masła 1 limonka 1 cytryna sałata pak-hoi cebula dymka 1 czerwona papryczka chili kilka ząbków czosnku 1 pęczek natki pietruszki sól cukier brandy
Przygotowanie:Zagotowujemy dobrze osoloną wodę na homara. Gdy woda w dużym garnku zacznie się gotować kładziemy homara na desce i szybkim ruchem noża przekrawamy jego głowę na pół. Następnie wkładamy 2-3 wykałaczki w odwłok homara, aby uzyskać prostą formę po ugotowaniu. Wrzucamy go do wrzątku i gotujemy. Jeżeli homar jest mniejszy wystarczy mu ok 5min, jeżeli większy - ok 8min. Po upływie tego czasu Hartujemy homara w lodowatej wodzie. Następnie kroimy go wzdłuż i czyścimy z części, które się nie nadają do jedzenia. Mięso wyciągamy w całości z odwłoka oraz rozbijamy szczypce, z których również wyciągamy mięso. Pancerz z odwłoka zostawiamy. Do osobnego garnka z osolonym wrzątkiem wrzucamy kraby. Po ugotowaniu tłuczemy skorupy, podlewamy wodą, wkładamy połowę papryczki chili w kawałku oraz czosnek. Dodajemy sok z połówki cytryny i sól. Gdy sos nabierze smaku przecedzamy sos przez gęste sito. Zagęszczamy zimnym masłem. Do podsmażenia homara przygotowujemy na patelni masło z chili, czosnkiem i skórką z limonki. Kawałki homara smażymy chwilę na przyprawionym maśle. Podlewamy odrobiną brandy i flambirujemy. W osobnym garnku gotujemy wodę z łyżką soli i łyżką cukru. Gotujemy przez 1 min kapustę pak-hoi. Mięso homara wkładamy z powrotem do umytych pancerzy, polewamy sosem krabowym i podajemy z sałatą.