Wypróbuj przepis na tartę migdałową z kremem pistacjowym i owocami Oli Nguyen

Ola Nguyen
Ola Nguyen

Wypróbuj przepis!

Tarta migdałowa z kremem pistacjowym i owocami

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • ½ szklanki mąki pszennej typ 550
  • ½ kostki masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

Farsz:

  • ½ szklanki zmielonych migdałów blanszowanych
  • Łyżeczka rumu
  • 2 łyżeczki miodu

Krem:

  • ½ szklanki Pistacji zmielonych (drobno)
  • 300g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Dodatki:

  • Maliny
  • Truskawki
  • Mięta
  • Bazylia

Nastaw piekarnik na 180 stopni. Wymieszaj pokrojone w kostkę masło razem z mączką migdałową, startą skórką z cytryny i żółtkiem. Wyłóż przygotowane ciasto na blat z posypaną mąką pszenną. Wyrób ciasto (jeżeli jest zbyt mokre dosyp mąki). Nasmaruj mini formę na tarte masłem i obsyp mąką, wyłóż ciasto do formy. Na wierzch połóż folię aluminiową i kokilkę. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Wyjmij i ostudź bez kokilki i folii. Następnie wymieszaj zmielone pistacje razem z cukrem pudrem, waniliowym i serkiem mascarpone. Włóż do rękawa cukierniczego, odłóż do lodówki. Zmiel blanszowane migdały, dodaj rum i miód. Udekoruj spód ciasta przygotowanymi migdałami, na wierzch krem pistacjowy i udekoruj powstałą tarte owocami i ziołami.

Smacznego!

Zobacz WIĘCEJ:

Ola Nguyen i jej azjatyckie obiady

Ola Nguyen i jej azjatyckie obiady

Jak smakuje najlepsza czekolada na świecie?!

Jak smakuje najlepsza czekolada na świecie?!

Ola Nguyen - jej pasja do gotowania nie słabnie!

Ola Nguyen - jej pasja do gotowania nie słabnie!

podziel się:

Pozostałe wiadomości