Wypróbuj przepis!
Tarta migdałowa z kremem pistacjowym i owocami
Ciasto:
- 1 szklanka mąki migdałowej
- ½ szklanki mąki pszennej typ 550
- ½ kostki masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
Farsz:
- ½ szklanki zmielonych migdałów blanszowanych
- Łyżeczka rumu
- 2 łyżeczki miodu
Krem:
- ½ szklanki Pistacji zmielonych (drobno)
- 300g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatki:
- Maliny
- Truskawki
- Mięta
- Bazylia
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Wymieszaj pokrojone w kostkę masło razem z mączką migdałową, startą skórką z cytryny i żółtkiem. Wyłóż przygotowane ciasto na blat z posypaną mąką pszenną. Wyrób ciasto (jeżeli jest zbyt mokre dosyp mąki). Nasmaruj mini formę na tarte masłem i obsyp mąką, wyłóż ciasto do formy. Na wierzch połóż folię aluminiową i kokilkę. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Wyjmij i ostudź bez kokilki i folii. Następnie wymieszaj zmielone pistacje razem z cukrem pudrem, waniliowym i serkiem mascarpone. Włóż do rękawa cukierniczego, odłóż do lodówki. Zmiel blanszowane migdały, dodaj rum i miód. Udekoruj spód ciasta przygotowanymi migdałami, na wierzch krem pistacjowy i udekoruj powstałą tarte owocami i ziołami.
Smacznego!
Zobacz WIĘCEJ:
Ola Nguyen i jej azjatyckie obiady
Jak smakuje najlepsza czekolada na świecie?!
Ola Nguyen - jej pasja do gotowania nie słabnie!