Aleksandra Kamińska

Ma 24 lata i mieszka w Warszawie. Pracuje jako referent w sądzie administracyjnym.

Tagiatelle pokrzywowe z krewetkami w sosie szpinakowo śmietankowym z pomidorkami cherry
Składniki:
•mąka 00 150g
•semolina 150g
•2 jajka
•pokrzywa (zamiennie natka pietruszki) 2 garści
•krewetki mrożone gotowane 250g
•śmietanka 30% 100ml
•świeży szpinak garść
•pomidorki cherry gałązka
•cebula 1sztuka
•białe wino 100ml
•natka pietruszki 2 gałązki
•ząbek czosnku
•sól
•pieprz
Oliwa
Wykonanie:
Tagiatelle pokrzywowe
Pokrzywa ma bardzo dużo wartości zdrowotnych dlatego w okresie wiosennym kiedy jest ona młoda możemy zerwać jej końcówki i użyć do kuchennych smakołyków.
(Jeżeli nie mamy pokrzyw możemy użyć natki pietruszki), ale zostańmy przy pokrzywie. Przed zjedzeniem musimy sparzyć ja gorąca wodą aby pozbyć się zanieczyszczeń. Następnie posiekaj drobno lub zblenduj i połącz z jajkami.
•W misce przygotuj maki i połącz je razem.
W środku zrób dołek w który wlejesz masę jajeczno- pokrzywową. Zagnięć sprężyste ciasto.
•Kiedy masz już gotowe ciasto możesz przejść do wałkowania. Jeżeli masz maszynkę do makaronu to możesz jej użyć, jeżeli nie rozwałkuj ciasto na placki, pokrój w paski takiej wielkości jakiej ci odpowiadają oprusz mąką jeżeli będzie się za bardzo przyklejało, pokrojone ciasto możesz zawinąć w koszyczki i pozostawić do przeschnięcia na około 10-15 minut w ciepłym miejscu aby ciasto się nie łamało. Gotuj w osolonej wodzie ok 8 min (czas gotowania zależy od tego jakej grubości będzie twój makaron)
Sos do makaronu:
  • Krewetki wyłożyć na talerz dodać jeden ząbek czosnku, gałązkę pokrojonej natki pietruszki, pół łyżki oliwy.
  • Cebule kroimy w małą kostkę smażymy, do tego dodajemy wcześniej przygotowane krewetki, smażymy ok 3 minuty, dodajemy białe wino i dusimy chwilę do odparowania wina. Dodajemy świeży szpinak i pomidorki cherry i dosmaczamy solą i pieprzem. Kiedy wszystko już się podsmaży dodajemy śmietankę i jeszcze chwilę podgrzewany.
Ugotowany makaron wykładamy na talerz, potem na to wykładamy nasz sos, układając tak aby krewetki były na wierzchu a makaron polewamy sosem, który nam się wytworzył z krewetek, wina, śmietanki. Na koniec wszystko doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i pokrojoną natką pietruszki.
Bon appétit!
Pozostałe wiadomości