Polskie kiszonki i słynne francuskie makaroniki - co wyjdzie z takiego połączenia?! Poznajcie przepisy!

MasterChef
MasterChef
W drugiej części odcinka kuchnię programu odwiedził francuski szef kuchni, Cyril Bosviel. To wyjątkowe spotkanie zadecydowało o tym, kto z zawodników poleci do Francji i walczyć będzie o tytuł 12. polskiego MasterChefa. Tematem konkurencji były polskie kiszonki i słynne francuskie makaroniki. Uczestnicy musieli wykazać się kreatywnością w przygotowaniu dań.
  • Kamil Zych
    • I Makaroniki z ganachem czekoladowym
      • II Boczek z krokiecikami z tofu i surówką z kiszonej kapusty
        • I Makaroniki z ganachem czekoladowym
          • Makaroniki
            • Składniki:
              • 100g białka
                • 100g cukru
                  • 130g mąki migdałowej
                    • 150g cukru pudru
                      • Wykonanie:
                        • Białka ubić jak na bezę. Mąkę migdałową przesiać z cukrem pudrem, następnie wymieszać. Do ubitej bezy dodać mieszankę mąki migdałowej i cukru pudru w dwóch partiach. Rozcierać masę o ścianki misy do momentu, aż masa będzie spływać ze szpatułki wstążkami. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego. Wyciskać małe krążki na blaszkę wyłożoną matą do pieczenia. Blachę uprzednio dokładnie opukać od spodu. Makaroniki powinny się ładnie rozlać na kształt gładkich krążków. Odstawić na 30 minut do wyschnięcia. Rozgrzać piekarnik do 140 stopni C, po 30 minutach włożyć blaszkę z makaronikami. Piec około 15 minut. Makaroniki powinny być suche i mieć tzw. stopkę. Wyciągnąć blaszkę i pozostawić do ostygnięcia.
                          • Ganache czekoladowy:
                            • Składniki:
                              • 250 ml śmietanki 32%
                                • 3 tabliczki białej czekolady
                                  • Tabliczka mlecznej czekolady
                                    • Laska wanilii
                                      • Wykonanie:
                                        • Laskę wanilii przeciąć, usunąć nasiona i przenieść wraz z laską wanilii do garnka ze śmietanką. Podgrzewać do zagotowania się śmietanki, a następnie zdjąć z ognia. Wyjąć laskę wanilii i wrzucić czekolady połamane na kostki. Mieszać, aż do pełnego rozpuszczenia, a następnie przelać do zimnego naczynia i wstawić do lodówki/zamrażarki. Przed użyciem ubić schłodzony ganache.
                                          • Ganache wkładamy do rękawa cukierniczego. Nakładamy ganach na jeden korpus i przykrywamy drugim. Wkładamy do lodówki. Schłodzone makaroniki układamy na talerzu.
                                            • II Boczek z krokiecikami z tofu i surówką z kiszonej kapusty
                                              • Składniki:
                                                • 4 grube plastry boczku
                                                  • 500 ml cydru
                                                    • 4 cebule
                                                      • Opakowanie tofu
                                                        • 50 ml soku z ogórków
                                                          • 2 szalotki
                                                            • 100 g kapusty kiszonej
                                                              • 100 g twarogu
                                                                • Gruszka
                                                                  • Żurawina
                                                                    • Liście mięty
                                                                      • Sól, pieprz
                                                                        • Wykonanie:
                                                                          • Plastry boczku podsmażyć na rozgrzanej patelni z obu stron do uzyskania brązowego koloru na brzegach, następnie dodać 4 grubo posiekane cebule. Przemieszać i po kilku minutach zalać cydrem. Dusić bez przykrycia około 90 minut, aż mięso zrobi się miękkie. W przypadku gdy wyparuje zbyt duża ilość płynu dodać soku z kapusty lub wody.
                                                                            • Kapustę kiszoną umyć pod bieżącą wodą, a następnie odsączyć. Gruszkę pokroić na małe kawałki i zamarynować w soku z kapusty kiszonej. Wymieszać składniki w dużej misce, dodać garść suszonej żurawiny i pokrojone w drobne paski liście mięty (duże liście ustaw na sobie, zroluj wzdłuż łodyżki, a następnie krój ostrym nożem).
                                                                              • Pokrój drobno 50g boczku i zacznij przesmażać na patelni. Następnie pokrój drobno 2 szalotki i dodaj je do boczku. Smaż na małym ogniu, aż do zarumienienia boczku i cebulki. W międzyczasie pokrój tofu, wrzuć do gotującej się wody na kilka minut a następnie odcedź. Zmiksuj tofu z sokiem z ogórka i z twarogiem. Dopraw solą, pieprzem i dodaj przesmażony boczek z cebulką. Uzyskaną masę uformuj w kulki i smaż na głębokim oleju, rozgrzanym do 220 stopni C. Kulki możesz zamrozić, aby łatwiej się je smażyło.
                                                                                • Podawaj wszystkie elementy razem na talerzu.
                                                                                  • Poznaj Tefal Ingenio https://swiatingenio.pl/
                                                                                    • Karolina Grzelak
                                                                                      • I Makaroniki z kremem z białej czekolady i świeżymi malinami
                                                                                        • II Placuszki z kapusty kiszonej podane z polędwiczką wieprzową oraz sosem z kiszonych ogórków
                                                                                          • I Makaroniki z kremem z białej czekolady i świeżymi malinami
                                                                                            • Makaroniki:
                                                                                              • Składniki:
                                                                                                • 100g białka
                                                                                                  • 100g cukru
                                                                                                    • 130g mąki migdałowej
                                                                                                      • 150g cukru pudru
                                                                                                        • Wykonanie:
                                                                                                          • Białka ubić jak na bezę. Mąkę migdałową przesiać z cukrem pudrem, następnie wymieszać. Do ubitej bezy dodać mieszankę mąki migdałowej i cukru pudru w dwóch partiach. Rozcierać masę o ścianki misy do momentu, aż masa będzie spływać ze szpatułki wstążkami. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Wyciskać małe krążki na blaszkę wyłożoną matą do pieczenia. Blachę dokładnie opukać od spodu. Makaroniki powinny się ładnie rozlać na kształt gładkich krążków. Odstawić na 30 minut do wyschnięcia. Rozgrzać piekarnik do 140 stopni C. Po 30 minutach włożyć blaszkę z makaronikami, piec około 15 minut. Makaroniki powinny być suche i mieć tzw. stopkę. Wyciągnąć blaszkę i pozostawić do ostygnięcia.
                                                                                                            • Krem z białej czekolady:
                                                                                                              • Składniki:
                                                                                                                • 200 g śmietanki 36%
                                                                                                                  • 200 g czekolady białej
                                                                                                                    • 40 g masła
                                                                                                                      • 5 malin
                                                                                                                        • Wykonanie:
                                                                                                                          • Śmietankę podgrzewamy w rondelku (nie zagotowujemy). Zdejmujemy rondelek z ognia, wrzucamy kawałki czekolady i mieszamy rózgą. Na koniec dodajemy zimne masło i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ganache przekładamy do lodówki w celu schłodzenia. Po schłodzeniu ubijamy ganache mikserem na gęsty krem.
                                                                                                                            • Na połówki makaroników wyciskamy krem z rękawa cukierniczego, po środku kremu kładziemy kawałki malin. Połówki makaroników łączymy.
                                                                                                                              • II Placuszki z kapusty kiszonej podane z polędwiczką wieprzową oraz sosem z kiszonych ogórków
                                                                                                                                • Placuszki z kapusty kiszonej:
                                                                                                                                  • Składniki:
                                                                                                                                    • 300 g kapusty kiszonej
                                                                                                                                      • Garść majeranku
                                                                                                                                        • Pół łyżeczki soli
                                                                                                                                          • Pół łyżeczki pieprzu
                                                                                                                                            • 1 jajko
                                                                                                                                              • 150 ml mleka
                                                                                                                                                • 30 g masła klarowanego
                                                                                                                                                  • 100 g mąki pszennej
                                                                                                                                                    • 1 szalotka
                                                                                                                                                      • 1 ząbek czosnku
                                                                                                                                                        • Pół łyżeczki kminu
                                                                                                                                                          • Wykonanie:
                                                                                                                                                            • Kapustę kiszoną płuczemy, odsączamy i siekamy. Z mleka, mąki i jajka robimy ciasto naleśnikowe. Do posiekanej kapusty dodajemy ciasto naleśnikowe. Szalotkę drobno siekamy z czosnkiem i podsmażamy do zarumienienia, a następnie dodajemy do kapusty. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i kominem. W okrągłych ringach wykładamy placuszki o średnicach ok. 1,5 cm. Placuszki smażymy na gorącym maśle klarowanym do zarumienienia. Usmażone placuszki wykładamy na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu.
                                                                                                                                                              • Sos z kiszonych ogórków:
                                                                                                                                                                • Składniki:
                                                                                                                                                                  • 200 g ogórków kiszonych
                                                                                                                                                                    • 1 marchewka
                                                                                                                                                                      • 1 pietruszka
                                                                                                                                                                        • 1 szalotka
                                                                                                                                                                          • 2 liście laurowe
                                                                                                                                                                            • Kawałek pora
                                                                                                                                                                              • 3 kulki ziela angielskiego
                                                                                                                                                                                • 180 ml wody
                                                                                                                                                                                  • Garść świeżego koperku
                                                                                                                                                                                    • Sól ,Pieprz
                                                                                                                                                                                      • 3 łyżki śmietany 18%
                                                                                                                                                                                        • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                          • Szalotkę wraz z obraną i pokrojoną marchewką, pietruszką i porem podsmażamy na łyżce oleju rzepakowego w rondelku. Następnie starte na tarce ogórki kiszone wkładamy do rondelka i dusimy z resztą warzyw. Wywar redukujemy ok. 25 min. Powstały płyn i ugotowane warzywa blendujemy z garścią świeżego koperku.
                                                                                                                                                                                            • Polędwiczka wieprzowa:
                                                                                                                                                                                              • Składniki:
                                                                                                                                                                                                • 1 polędwiczka wieprzowa
                                                                                                                                                                                                  • 4 ząbki czosnku
                                                                                                                                                                                                    • 1 szalotka
                                                                                                                                                                                                      • Sól ,Pieprz
                                                                                                                                                                                                        • Kilka gałązek tymianku
                                                                                                                                                                                                          • 40 ml wina białego
                                                                                                                                                                                                            • 40 ml oleju rzepakowego
                                                                                                                                                                                                              • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                • Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błon i marynujemy ok. 30 min w winie i oleju z rozgniecionymi ząbkami czosnku, gałązkami tymianku i solą. Polędwiczkę wieprzową pieprzymy i smażymy z każdej strony do zarumienienia na rozgrzanym oleju z ząbkami czosnku i gałązkami tymianku. Po podsmażeniu przekładamy polędwiczkę do piekarnika, obkładamy ją tymiankiem i pieczemy ok. 12 min w 180 stopniach C. Polędwiczkę odstawiamy do odpoczęcia na ok. 6 min a następnie kroimy na 1,5 cm plasterki.
                                                                                                                                                                                                                  • Placuszki z kapusty kiszonej wykładamy na talerzu. Kładziemy na nie pod skosem polędwiczki wieprzowe, obok łyżką wykładamy sos ogórkowy, tworząc ozdobne łezki. Całość talerza stroimy gałązkami koperku.
                                                                                                                                                                                                                    • https://www.oetker.pl/pl-pl/index
                                                                                                                                                                                                                      • Małgorzata Szymonek
                                                                                                                                                                                                                        • I Makaroniki z czekoladowym ganachem i konfiturą z porzeczek
                                                                                                                                                                                                                          • II Polędwica wieprzowa z krokietem z kapusty kiszonej, grzybami, zawinięta w paski z ogórka kiszonego oraz puree z selera i pietruszki, gruszką w czerwonym winie i olejem koperkowym
                                                                                                                                                                                                                            • I Makaroniki z czekoladowym ganachem i konfiturą z porzeczek
                                                                                                                                                                                                                              • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                • 100g białka
                                                                                                                                                                                                                                  • 100g cukru
                                                                                                                                                                                                                                    • 130g mąki migdałowej
                                                                                                                                                                                                                                      • 150g cukru pudru
                                                                                                                                                                                                                                        • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                          • Białka ubić jak na bezę. Mąkę migdałową przesiać z cukrem pudrem, następnie wymieszać. Do ubitej bezy dodać mieszankę mąki migdałowej i cukru pudru w dwóch partiach. Rozcierać masę o ścianki misy do momentu, aż masa będzie spływać ze szpatułki wstążkami. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Wyciskać małe krążki na blaszkę wyłożoną matą do pieczenia. Blachę dokładnie opukać od spodu. Makaroniki powinny się ładnie rozlać na kształt gładkich krążków. Odstawić na 30 minut do wyschnięcia. Rozgrzać piekarnik do 140 stopni C. Po 30 minutach włożyć blaszkę z makaronikami. Piec około 15 minut. Makaroniki powinny być suche i mieć tzw. stopkę. Wyciągnąć blaszkę i pozostawić do ostygnięcia.
                                                                                                                                                                                                                                            • Ganache czekoladowy:
                                                                                                                                                                                                                                              • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                • 100g śmietanki kremówki
                                                                                                                                                                                                                                                  • 100g gorzkiej czekolady 64%
                                                                                                                                                                                                                                                    • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                      • Śmietankę podgrzać, wrzucić czekoladę i mieszać do rozpuszczenia się. Pozostawić do ostygnięcia i stężenia. Ubić ręcznym mikserem.
                                                                                                                                                                                                                                                        • Konfitura z czerwonej porzeczki:
                                                                                                                                                                                                                                                          • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                            • 100g czerwonej porzeczki
                                                                                                                                                                                                                                                              • 30ml wody
                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 łyżka cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                  • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                    • Porzeczki włożyć do rondelka. Zasypać cukrem i podlać wodą. Smażyć do uzyskania gęstej konfitury.
                                                                                                                                                                                                                                                                      • Makaroniki przekładać ganachem, zrobić mały otwór i łyżeczką włożyć konfiturę z porzeczek.
                                                                                                                                                                                                                                                                        • Zamknąć makaronik drugą połówką.
                                                                                                                                                                                                                                                                          • II Polędwica wieprzowa z krokietem z kapusty kiszonej, grzybami, zawinięta w paski z ogórka kiszonego oraz puree z selera i pietruszki, gruszką w czerwonym winie i olejem koperkowym
                                                                                                                                                                                                                                                                            • Polędwica wieprzowa:
                                                                                                                                                                                                                                                                              • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 kg polędwicy wieprzowej
                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Kilka gałązek świeżego tymianku
                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 100g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 3 łyżki oleju
                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Sól i pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Polędwicę oczyścić z włókien, przekroić na 3 równe części. Oprószyć solą i pieprzem, dodać tymianku i oleju. Dokładnie natrzeć i odstawić. Na patelni rozgrzać olej wraz z masłem. Polędwicę smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Wrzucić tymianek, masło i obficie bastować. Smażyć około 15 minut. Polędwica powinna być w środku lekko różowa, ale nie surowa.
                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Puree z selera
                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Pół selera bulwiastego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 2 pietruszki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Pół litra mleka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Pęczek koperku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 50g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Seler i pietruszkę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Włożyć do rondelka, zalać mlekiem, dodać pęczek koperku i masło. Gotować do uzyskania miękkości. Warzywa wrzucić do blendera, bez mleka, w którym się gotowało. Blendować na gładko, a w miarę potrzeby podlać mlekiem w celu uzyskania gładkiego puree. Doprawić solą i pieprzem. Dodatkowo przetrzeć przez sito.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Krokiet z kapusty kiszonej:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 500g kapusty kiszonej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 2 liście laurowe
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Kilka ziaren ziela angielskiego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 1 łyżeczka kminku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 300g grzybów
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 1 cebula
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 2 ząbki czosnku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 2 gałązki świeżego tymianku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 50 g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 1-2 ogórki kiszone
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Kapustę odcisnąć, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Gotować przez około 40 minut, aż zmięknie. Na patelni rozgrzać masło. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć, Grzyby pokroić i dorzuć do smażącej się cebuli. Rozgnieść 2 ząbki czosnku, posiekać tymianek i dorzucić do smażących się grzybów. Kiedy grzyby się wysmażą, wyciągnąć czosnek. Ugotowaną kapustę przełożyć na deskę, wyciągnąć liście laurowe i ziele angielskie. Kapustę wraz z grzybami przesiekać. Ogórki kiszone obrać ze skórki. Obieraczką wyciąć wąskie paski, ułożyć je na desce. Na paskach ułożyć kapustę z grzybami i zawinąć w formie krokiecika.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Gruszki w winie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 2 gruszki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 200ml czerwonego wina
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 4 goździki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 30g cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Gruszki obrać i przepołowić, wyciąć gniazda nasienne. Do rondelka wlać czerwone wino, dodać cukier i goździki. Gotować gruszki na małym ogniu do uzyskania miękkości. Wyciągnąć i odłożyć. Wino redukować do momentu uzyskania gęstego syropu.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Olej koperkowy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Duży pęczek koperku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 200ml oleju rzepakowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Do blendera kielichowego włożyć koperek i wlać olej. Blendować około 10 minut. Na misce położyć sitko, na sitku gazę i wlać zblendowany olej z koperkiem, który powoli będzie się filtrował.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Polędwiczkę przekroić pod skosem na pół. Ułożyć na talerzu, obok ułożyć połowę gruszki i roladkę z kiszonej kapusty. Wyłożyć puree z selera i pietruszki, polać odrobiną oliwy koperkowej.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Joanna Szymanowska:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • I Makaroniki bounty
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • II Placuszki z kapustą kiszoną i sałatką z kiszonego ogórka w towarzystwie polędwiczki wieprzowej w sosie z kiszonego ogórka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • I Makaroniki bounty
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Makaroniki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 100g białka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 100g cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 130g mąki migdałowej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 150g cukru pudru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Białka ubić jak na bezę. Mąkę migdałową przesiać z cukrem pudrem, następnie wymieszać.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Do ubitej bezy dodać mieszankę mąki migdałowej i cukru pudru w dwóch partiach.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Rozcierać masę o ścianki misy do momentu, aż masa będzie spływać ze szpatułki wstążkami.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Przełożyć do rękawa cukierniczego. Wyciskać małe krążki na blaszkę wyłożoną matą do pieczenia. Blachę dokładnie opukać od spodu. Makaroniki powinny się ładnie rozlać na kształt gładkich krążków. Odstawić na 30 minut do wyschnięcia. Rozgrzać piekarnik do 140 stopni C. Po 30 minutach włożyć blaszkę z makaronikami, piec około 15 minut. Makaroniki powinny być suche i mieć tzw. stopkę. Wyciągnąć blaszkę i pozostawić do ostygnięcia.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Ganache z ciemnej czekolady do makaroników:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 150g czekolady gorzkiej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 200g śmietanki 36%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Czekoladę posiekać na drobne kawałeczki i wsypać do miski. Do rondelka wlać śmietankę i podgrzewać do temp. 80 stopni Celsjusza. Czekoladę zalać śmietaną i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ganache z ciemnej czekolady wlać do rękawa i zostawić w lodówce do ostygnięcia na 1h.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Ganache kokosowy do makaroników:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 200g czekolady białej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 200g śmietanki 36%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 50g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 2 laski wanilii
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 3 łyżki wiórków kokosowych
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Czekoladę posiekać na drobne kawałeczki i wsypać do miski. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i tępą stroną noża wydrążamy pestki. Do rondelka dodać laskę z pestkami wanilii, wlać śmietankę i podgrzewać do temp. 80 stopni Celsjusza. Do masy dodajemy masło i czekamy aż produkty się połączą. Czekoladę zalać śmietaną i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy wiórków kokosowych i mieszamy. Ganache kokosowy wlać do rękawa i zostawić w lodówce do ostygnięcia na ok 1h.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Na makaroniki wylewamy ganache z ciemnej czekolady pod kątem 90 stopni. Następnie do środka, również pod kątem 90 stopni, wyciskamy ganache kokosowy. Zamykamy makaronik drugą jego częścią.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • II Placuszki z kapustą kiszoną i sałatką z kiszonego ogórka w towarzystwie polędwiczki wieprzowej w sosie z kiszonego ogórka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 3 jajka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 3 łyżki smalcu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 1,5 łyżki mąki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 1 Łyżka sera gouda
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 1 łyżka śmietany 18%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 150g odsączonej kapusty kiszonej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 1 marchewka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 1 papryka czerwona
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 1 ziemniak
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 4 plastry boczku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Pół pęczka szczypiorku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Pół pęczka koperku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Pół pęczka pietruszki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • sól ,pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 5 ogórków kiszonych
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 1/3 czerwonej cebuli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 2 łyżeczki cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 3 łyżki oleju rzepakowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 0,5-1 łyżeczki musztardy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 150ml wina białego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Kiszone ogórki obieramy ze skóry i kroimy wzdłuż. Następnie ogórki kroimy w plastry i wkładamy do miseczki. Czerwoną cebulę drobno kroimy w kosteczkę i wrzucamy do miski z ogórkami. Doprawiamy cukrem, musztardą i oliwą. Wszystko mieszamy i zostawiamy na 15 min. Na tarce (grube oczka) ścieramy marchewkę i ziemniaka. Paprykę, kapustę, boczek, szczypiorek, koperek i pietruszkę drobno kroimy. Jaja roztrzepujemy z mąką, solą i pieprzem. Dodajemy do nich kapustę, marchewkę, ziemniaki, boczek i szczypiorek. Wszystko mieszamy. Na rozgrzaną patelnię dodajemy smalec i pieczemy placuszki do uzyskania złotego koloru. Pod koniec pieczenia na górną stronę placuszka dodajemy pół łyżeczki startego sera. Placuszki wyjmujemy na ręcznik papierowy. Następnie robimy na nim kleksy ze śmietany, którą wcześniej doprawiliśmy solą i pieprzem. Dodajemy posiekany koperek i pietruszkę. Na całość kładziemy surówkę z kiszonego ogórka. Polędwiczkę wieprzową obieramy z błonek, doprawiamy solą, pieprzem, musztardą i zalewamy winem. Odstawiamy na 20 min. Zamarynowana polędwicę wkładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek. Smażymy każdy bok ok. 3-4 min. Następnie polędwicę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na czas 8 min. Gotowe mięso odkładamy do odpoczynku na 5-6 min i rozkrawamy na plastry.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Sos z kiszonego ogórka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 2 marchewki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 300g boczku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 2 pietruszki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 1 por
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Pół cebuli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Warzywa kroimy i obsmażamy. Do garnka z wodą wkładamy pokrojony boczek i dokładamy warzywa. Wszystko zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy przez ok. 30 min. Wywar odsączamy i wlewamy na patelnię. Czekamy aż odparuje,. Dodajemy sosu z ogórka i również czekamy aż odparuje. Do wywaru dodajemy masło.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Placuszki układamy na talerz, robimy na nich kleksy ze śmietany. Dodajemy posiekany koperek i pietruszkę. Na całość kładziemy surówkę z kiszonego ogórka. Obok placuszków układamy polędwiczki wieprzowe i polewamy sosem z kiszonego ogórka.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Anna Brandt
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • I Makaroniki z kremem porzeczkowo-malinowym
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • II Stek wołowy z galaretką i sosem z kiszonego ogórka, musem z kiszonego ogórka, chipsem z sera i kiszonego ogórka, sałatką z kiszonego ogórka oraz karmelizowaną gruszką
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • I Makaroniki z kremem porzeczkowo-malinowym
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Makaroniki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 100g białka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 100g cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 130g mąki migdałowej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 150g cukru pudru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Białka ubić jak na bezę. Mąkę migdałową przesiać z cukrem pudrem, następnie wymieszać. Do ubitej bezy dodać mieszankę mąki migdałowej i cukru pudru w dwóch partiach. Rozcierać masę o ścianki misy do momentu, aż masa będzie spływać ze szpatułki wstążkami. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Wyciskać małe krążki na blaszkę wyłożoną matą do pieczenia. Blachę dokładnie opukać od spodu. Makaroniki powinny się ładnie rozlać na kształt gładkich krążków. Odstawić na 30 minut do wyschnięcia. Rozgrzać piekarnik do 140 stopni C. Po 30 minutach włożyć blaszkę z makaronikami, piec około 15 minut. Makaroniki powinny być suche i mieć tzw. stopkę. Wyciągnąć blaszkę i pozostawić do ostygnięcia.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Krem porzeczkowo-malinowy :
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 100 g czerwonej porzeczki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 100 g malin
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 100 g mascarpone
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Kilka lisków świeżej mięty
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 2 gałązki czerwonej porzeczki do dekoracji
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Sok z połówki cytryny
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 1 łyżka cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 2 łyżki białego wytrawnego wina
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Porzeczki i maliny z dodatkiem cukru smażymy. Podlewamy białym winem, dodajemy 2 listki mięty. Całość przecieramy przez drobne sitko i studzimy. Mascarpone ubijamy z musem na gęsty krem. Przekładamy do rękawa cukierniczego.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Makaroniki przekładamy kremem i układamy na talerzu.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • II Stek wołowy z galaretką i sosem z kiszonego ogórka, musem z kiszonego ogórka, chipsem z sera i kiszonego ogórka, sałatką z kiszonego ogórka oraz karmelizowaną gruszką
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Sos z kiszonego ogórka:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 2 szalotki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 2 białe części pora
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Sól, cukier i pieprz do smaku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 3 gałązki koperku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 50 ml białego wina
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Masło
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Oliwa z oliwek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 90 ml śmietanki 30%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Ok. 4 średniej wielkości ogórki kiszone
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła i oliwy szklimy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę białą część porów, chwilę podsmażamy stale mieszając. Dolewamy białego wina i chwilę czekamy, aż alkohol odparuje.Doprawiamy odrobiną cukru i soli, dolewamy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu. Na drugiej patelni podsmażamy na maśle obrane ze skóry i starte na tarce ogórki kiszone, następnie dokładamy je do sosu. Od razu zdejmujemy z ognia i miksujemy w blenderze z dodatkiem świeżego koperku.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Galaretka z kiszonego ogórka:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 100 ml wody z kiszonych ogórków
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 1 łyżka miodu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 2 gałązki koperku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 1 łyżeczka musztardy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 1 g agaru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Odsączoną na sitku wodę z kiszonych ogórków podgrzewamy w rondelku z dodatkiem miodu, musztardy i koperku. Dodajemy agar i cały czas mieszamy. Powstały płyn wylewamy na płaski talerz i odkładamy na ok. 30 min do lodówki, aż galaretka stężeje.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Mus z kiszonego ogórka:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 80 g kiszonych ogórków (obranych ze skóry)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 50 g śmietanki 30%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 1 jajko
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 5 ml oliwy z oliwek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Sól i cukier do smaku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 50 ml gorącej wody
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Łyżka koperku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i przelewamy do silikonowych foremek. Na blachę wlewamy gorącą wodę i pieczemy w piekarniku 120 st. C przez czas 30-40 min. Następnie chłodzimy w lodówce i wykładamy delikatnie mus z foremek.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Sałatka z kiszonego ogórka:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 1 zielony ogórek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Oliwa z oliwek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Pół czerwonej cebuli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Ogórek kiszony
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Ze świeżego ogórka wykrawamy okrągłe kulki, usuwamy pestki. Tak powstały „koszyczek” marynujemy w oliwie i soku z kiszonego ogórka. Ogórka i cebulkę bardzo drobno kroimy, doprawiamy oliwą, pieprzem i napełniamy „koszyczek” ze świeżego ogórka.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Chips z kiszonego ogórka:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 50 g starego parmezanu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 30 g startego kiszonego ogórka, odsączonego z soku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Starty ser łączymy z ogórkiem. Na papierze do pieczenia układamy masę, nadając jej okrągłą formę chipsa. Całość powinna mieć grubość ok 2-3 mm. Pieczemy ok 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 185 st. C, aż do zrumienienia się.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Stek z polędwicy wołowej:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 200 g steka z polędwicy wołowej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Oliwa z oliwek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Masło
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 2 gałązki świeżego tymianku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 60 ml białego wina
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Stek prószymy solą i smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy przez czas ok. 2-3 min z każdej strony. Podlewamy białym winem. Pod koniec smażenia bastujemy masłem z dodatkiem świeżych ziół (rozmaryn, tymianek).
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Karmelizowana gruszka i pietruszka:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 2 ćwiartki gruszki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 1 pietruszka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 łyżka miodu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • sok z kiszonego ogórka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 2 ćwiartki gruszki delikatnie posypujemy cukrem i smażymy na złoty kolor z odrobiną masła. Tak samo postępujemy z pietruszką. Na koniec podlewamy wodą z kiszonego ogórka. Gdy woda wyparuje, odkładamy całość na bok.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Następnie wszystko wykładamy na talerz.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Michał Podulski
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • I Makaroniki z kremem z białej czekoladą i porzeczkami
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • II Stek z szynki wieprzowej z plackami z gotowanych ziemniaków, kapustą i surówką z ogórka małosolnego i jabłka, podane z sosem winno-śmietanowym z pieczarkami
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • I Makaroniki z kremem z białej czekoladą i porzeczkami
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Makaroniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 100g białka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 100g cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 130g mąki migdałowej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 150g cukru pudru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Białka ubić jak na bezę. Mąkę migdałową przesiać z cukrem pudrem, następnie wymieszać. Do ubitej bezy dodać mieszankę mąki migdałowej i cukru pudru w dwóch partiach. Rozcierać masę o ścianki misy do momentu, aż masa będzie spływać ze szpatułki wstążkami. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Wyciskać małe krążki na blaszkę wyłożoną matą do pieczenia. Blachę dokładnie opukać od spodu. Makaroniki powinny się ładnie rozlać na kształt gładkich krążków. Odstawić na 30 minut do wyschnięcia. Rozgrzać piekarnik do 140 stopni C. Po 30 minutach włożyć blaszkę z makaronikami, piec około 15 minut. Makaroniki powinny być suche i mieć tzw. stopkę. Wyciągnąć blaszkę i pozostawić do ostygnięcia.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Krem z białej czekolady i porzeczkami:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 200g śmietanki 36%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 3 tabliczki czekolady białej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 100g konfitury z porzeczki czerwonej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • porzeczki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Zagotowujemy śmietankę. Zdejmujemy z ognia, skruszamy czekoladę. Mieszamy aż do pozyskania kremowej konsystencji. Następnie dodajemy konfiturę, mieszamy i przelewamy do zimnego naczynia. Wkładamy do lodówki na 30 min, aby krem zgęstniał.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Następnie blendujemy masę aż stanie się puszysta (około 3 minuty).
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Makaroniki przekładać kremem. Zamknąć makaronik drugą połówką.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • II Stek z szynki wieprzowej z plackami z gotowanych ziemniaków, kapustą i surówką z ogórka małosolnego i jabłka, podane z sosem winno-śmietanowym z pieczarkami
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 3 steki wieprzowe z szynki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 2 średnie ziemniaki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 300g kapusty kiszonej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 2 ogórki małosolne
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 1/2 jabłka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 1 szalotka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • pęczek koperku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 1 duża pieczarka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 200ml wywaru warzywnego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 150ml białego wina
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 100ml śmietanki 36%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • świeży tymianek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • sól,pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 2 ząbki czosnku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 3 plastry boczku wędzonego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Mięso delikatnie rozbijamy i nacieramy solą. Smażymy na oleju rzepakowym trzy minuty z każdej strony. Następnie dodajemy 40g masła, dwa rozgniecione ząbki czosnku i garść świeżego tymianku. Bastujemy i pozwalamy aby mięso przez około 5 minut gotowało się w maśle. Następnie odkładamy na czas około 30 min. na ręcznik papierowy. Pozostałe na patelni masło przecedzamy przez sitko, a następnie przysmażamy pieczarkę pokrojoną w kostkę. Wlewamy wino, odparowujemy przez około 30 sek. i zalewamy wywarem. Dodajemy sól i pieprz do smaku, redukujemy płyn o połowę. Następnie dodajemy śmietankę i chwilę zagotowujemy sos na małym ogniu. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a następnie gotujemy do uzyskania miękkości. Kapustę wkładamy do rondelka, wlewamy wodę nad ponad połowę przykrycia kapusty. Dodajemy sól, pieprz i starty kminek. Gotujemy do uzyskania miękkości. Kapustę i ziemniaki studzimy, ziemniaki przepuszczamy przez praskę, kapustę szatkujemy. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Rękami łączymy składniki, aż powstanie jednolita masa. Formujemy placuszki i przysmażamy z obu stron na złoty kolor.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Ogórki małosolne i jabłko kroimy na równą kostkę. Dodajemy posiekaną szalotkę, kminek, odrobinę soli, pieprz, łyżkę oleju rzepakowego i koperek. Całość mieszamy.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Na talerz wykładamy placuszka, kawałki mięsa, surówkę. Całość oblewamy sosem i obsypujemy koperkiem.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Misza Kopacz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • I Makaroniki z ciemną czekoladą
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • II Kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą, smażoną wołowiną i sałatką winegret
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • I Makaroniki z ciemną czekoladą
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Makaroniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 100g białka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 100g cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 130g mąki migdałowej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 150g cukru pudru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Białka ubić jak na bezę. Mąkę migdałową przesiać z cukrem pudrem, następnie wymieszać. Do ubitej bezy dodać mieszankę mąki migdałowej i cukru pudru w dwóch partiach. Rozcierać masę o ścianki misy do momentu, aż masa będzie spływać ze szpatułki wstążkami. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Wyciskać małe krążki na blaszkę wyłożoną matą do pieczenia. Blachę dokładnie opukać od spodu. Makaroniki powinny się ładnie rozlać na kształt gładkich krążków. Odstawić na 30 minut do wyschnięcia. Rozgrzać piekarnik do 140 stopni C. Po 30 minutach włożyć blaszkę z makaronikami, piec około 15 minut. Makaroniki powinny być suche i mieć tzw. stopkę. Wyciągnąć blaszkę i pozostawić do ostygnięcia.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Krem z ciemnej czekolady
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 2 tabliczki czekolady
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • śmietanka 36%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • skórka z cytryny
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, dolewamy 50ml śmietanki, mieszamy. Zostawiamy do ostygnięcia.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Wypełniamy makaroniki. Całość posypujemy skórką z cytryny.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • II Kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą, smażoną wołowiną
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 100g wołowiny
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 300g ziemniaków
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 2 cebule
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 100g kapusty kiszonej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 50g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 50ml mleka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 1 burak
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 2 ogórki kiszone
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 20ml oliwy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • koperek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 50g mąki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 1 jajko
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • sól,pieprz,kminek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Gotujemy ziemniaki. Dwa odkładamy na później. Podsmażamy cebulkę na oleju rzepakowym. Do ziemniaków dolewamy mleko, masło, cebulkę i mieszamy do uzyskania puree. Kiedy ziemniaki ostygną, dorzucamy mąkę i jedno jajko. Mieszamy, tworząc ciasto ziemniaczane. Kapustę którą wcześniej zamoczyliśmy w wodzie, wrzucamy na patelnię z podsmażoną cebulką. Dorzucamy kminek, pieprz, koperek i dusimy. Z ziemniaków formujemy kotlety, w środek wkładamy kapustę, zamykamy całość i smażymy na oleju (5 minut z każdej strony). Kroimy pozostałe ziemniaki, buraki i ogórki w kostkę i zaprawiamy oliwą, solą, pieprzem i koperkiem. Wołowinę smażymy na mocno rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony. Następnie dokładamy masło i bastujemy.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Wołowinę po pokrojeniu wykładamy na talerz. Obok nakładamy kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Tomek Marczewski
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • I Makaroniki z kremem czekoladowo waniliowym
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • II Fuczki bieszczadzkie ze stekiem wołowym i sosem grzybowym oraz puree z warzyw
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • I Makaroniki z kremem czekoladowo waniliowym
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Makaroniki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 100g białka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 100g cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 130g mąki migdałowej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 150g cukru pudru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Białka ubić jak na bezę. Mąkę migdałową przesiać z cukrem pudrem, następnie wymieszać. Do ubitej bezy dodać mieszankę mąki migdałowej i cukru pudru w dwóch partiach. Rozcierać masę o ścianki misy do momentu, aż masa będzie spływać ze szpatułki wstążkami. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Wyciskać małe krążki na blaszkę wyłożoną matą do pieczenia. Blachę dokładnie opukać od spodu. Makaroniki powinny się ładnie rozlać na kształt gładkich krążków. Odstawić na 30 minut do wyschnięcia. Rozgrzać piekarnik do 140 stopni C. Po 30 minutach włożyć blaszkę z makaronikami, piec około 15 minut. Makaroniki powinny być suche i mieć tzw. stopkę. Wyciągnąć blaszkę i pozostawić do ostygnięcia.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Kremem czekoladowo waniliowym:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 100 ml śmietany 36%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • tabliczka czekolady
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • dwie laski wanilii
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Z wanilii usuwamy nasionka. Śmietanę z czekoladą podgrzewamy, mieszając do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy wanilię, jeszcze raz mieszamy. Odstawiamy do lodówki.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Wypełniamy makaroniki i układamy na talerzu.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • II Fuczki bieszczadzkie ze stekiem wołowym i sosem grzybowym oraz puree z warzyw
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Ciasto:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • szklanka mąki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • szklanka mleka lub śmietany
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • jajka 3 szt.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Placki: 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 500g kapusty kiszonej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 2 marchewki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 4 szalotki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • pół główki czosnku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • natka pietruszki i koperku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • olej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Mięso i sos:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Polędwica wołowa
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • czosnek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Tymianek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • masło
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • grzyby
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • szparagi
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • papryka ostra w proszku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • szalotka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Puree
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • seler
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • dwie pietruszki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • dwie marchewki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • cebula
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • czosnek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • natka pietruszki x2
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • masło 100g
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • śmietana 30% 100g
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Puree:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Składniki puree kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy na nich wywar. Po ok. 40 min wyjmujemy seler, pietruszkę i marchewkę. Blendujemy wymienione składniki z masłem i śmietaną oraz świeżą natką pietruszki.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Placki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Kapustę gotujemy, po czym odstawiamy do ostygnięcia. Marchewki ścieramy na tarce, szalotkę kroimy w kostkę, podobnie jak i czosnek, oraz zielone natki. Dodajemy warzywa do kapusty i zalewamy ciastem, powstałym w wyniku zmieszania się ze sobą składników. Mieszamy wszystko dokładnie. Na patelni formujemy placki i smażymy z dwóch stron do zrumienienia.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Mięso i sos:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Mięso marynujemy w oleju, soli, pieprzu, tymianku i ostrej papryce w proszku. Po ok. 20 min smażymy z jednej strony na mocno rozgrzanej oliwie. Następnie odwracany na drugą stronę i dodajemy masła. Bastujemy z tymiankiem i czosnkiem. Po ok. 4 min zdejmujemy składniki z patelni. Dodajemy na nią pokrojoną szalotkę i grzyby i smażymy. Dodajemy również końcówki szparagów i redukujemy do uzyskania konsystencji sosu wraz ze śmietaną 30%.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Na talerzu kładziemy usmażony placek, dodajemy puree. Na to kładziemy steka i polewamy sosem grzybowym. Dekorujemy talerz.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Pozostałe wiadomości